Техавто

Android OS влиза в новите модели на General Motors

Иван Гайдаров

Google дръпна едни гърди пред своите конкуренти в продължаващата битка за контрол на дигиталното пространство, което представлява съвременният автомобил. Тази седмица американският технологичен гигант и General Motors (GM) обявиха, че операционната система Android ще залегне в основата на информационно-развлекателните платформи в моделите на автомобилния производирел от 2022 г.

За бъдещите шофьори на Chevy, Cadillac, Buick и GMC това означава вграден достъп до Google Maps и възможност за използване на Google Assistant за провеждане на разговори, изпращане на текстови съобщения, настройки и т.н., без да има нужда да използват мобилните си телефони. За GM това е признание, че хората не приемат тяхната собствена информационно-развлекателна технология, като по този начин компанията осигурява на шофьорите именно това, което искат. За Google това е по-директен достъп до повече потребители, тъй като нейният нов партньор държи 17% от пазара на нови автомобили в САЩ.

През последните години Google, Apple, Amazon и Microsoft се опитват да се намесят сериозно в автомобилостроенето. Това не е игра с особено ясни правила, тъй като много автомобилни производители работят с повече от една технологична компания, за да свържат своите превозни средства. Microsoft си партнира с производители на автомобили като Ford, Kia и Hyundai за съвместна разработка на информационно-развлекателни системи. Amazon - с Audi, Toyota, Ford и други, за да включи Alexa в десетки модели, а нейната платформа Echo Auto прави същото при по-старите коли.

Android Auto и Apple Carplay, които позволяват на водачите да проектират интерфейса на телефона си върху централния екран, са налични вече в повече от 400 модела автомобила в световен мащаб, като много от тях предлагат и двете системи. Дори и при новата сделка с Google, GM ще продължи да предлага Apple Carplay в своите автомобили. В крайна сметка все пак целта на всяко сътрудничество е да предложи по-завладяващ начин да останете свързани, докато сте зад волана.

"Много от нашите клиенти предпочитат вграденото технологично преживяване в колата. Те очакват тя да се свърже с онова, което е в ръката или джоба им, без никакви проблеми", казва Ясер Мирза, старши продуктов мениджър на свързаната търговска платформа на GM.

Android Auto и Apple Carplay предлагат тази връзка, но с ограничения. Android Auto по същество работи с Android, независимо каква е системата, вградена в автомобила. Ако искате да превключите от подкаст към радио, трябва да превключите между двата интерфейса. Те показват приложения като Google Maps на централния екран, но не и екрана над волана, където навигационните команди се виждат по-лесно, без водачът да отклонява поглед от пътя. В много модели пък натискането на бутона за гласова команда на волана активира вградената система за гласово разпознаване, а не тези на Google или Apple.
© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2020 съгласно Общи условия за ползване

X