Техавто

Lamborghini представи първия си хибрид - Sián

Иван Гайдаров

Дори Lamborghini не може да устои на натиска да електрифицира своя автопарк, въпреки че определено не следва обичайния маршрут, избран от повечето компании. Италианският автомобилен производител представи Sián, първия хибриден модел, а акцентът тук е върху силното представяне и екологичността. Той разполага с V5 двигател с мощност 785 к.с. с 34 к.с. електродвигател, който осигурява както "незабавна реакция", така и най-голямата мощност в историята на Lamborghini. Той може да достигне 62MPH за 2.8 секунди, при максимална скорост от 217MPH, и демонстрира осезаеми подобрения в силата на сцепление, които му помагат да надмине предишни шампиони като Aventador SVJ.

Sián е забележителен и с това как съхранява и презарежда мощността. Вместо да разчита на литиево-йонни батерии като повечето други хибриди и чисти електромобили, този автомобил използва суперкондензатори, които са три пъти по-мощни от батериите със сходно тегло и три пъти по-леки от батерии с подобна мощност. Подходът не само помага да се намали общото тегло, но позволява и презареждане всеки път, когато бъде натисната спирачката.

Дизайнът напомня концепцията на Terzo Millennio от 2017 г., включително Y-образни фарове, така и суперкондензаторното съхранение, въпреки че не е чист електромобил и не притежава екзотични елементи като самовъзстановяващи се карбонови влакна.

Има само един проблем със Sián, като изключим вероятно астрономичната (но все още неуточнена) цена. Вече се говори, че Lamborghini ще направи едва 63 бройки и всички те са продадени. Това обаче не променя факта, че този модел хвърля светлина върху плановете на компанията. Тя няма и особен избор, тъй като Европа и други региони се стремят към по-строги мерки за вредните емисии и икономия на гориво като цяло.
© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2020 съгласно Общи условия за ползване

X