Техавто

Tesla избира Германия за новата си европейска фабрика

Иван Гайдаров

Лидерът на пазара на електромобили Tesla, който в момента е в процес на създаване на своя производствен отпечатък в Китай, оглежда Северозападна Германия като евентуална дестинация за нова европейска фабрика.

Новината идва от Rheinische Post, местен германски вестник, който цитира хора от компанията, отбелязва Reuters. Към момента няма коментар от страна на електромобилния производител. Що се отнася до етапа, на който е проучването, според Rheinische Post първите проверки на местоположението вече са направени.

Вече два пъти изпълнителният директор на Tesla Илон Мъск заявява, че в Европа именно Германия е най-добрият вариант за нова Gigafactory. Миналия април той отбеляза, че компанията "обмисля" възможността за отваряне на фабрика в страната, като тогава за възможност беше посочена и Франция.

Миналия октомври Tesla започна строежа на своята Gigafactory близо до Шанхай. Тази седмица пък стана ясно, че LG Chem ще доставя нужното количество батерии за посрещане на нуждите на китайската производствена линия.

Новината за връзката на Tesla с доставчика на батерии LG Chem идва в момент, когато Китай планира да наложи отново мита за вноса на американски автомобили в страната. Автомобилите, произведени в САЩ, ще струват поне с 25% повече в азиатската страна. Tesla е един от автомобилни производители, които могат да загубят много, особено след като по-голямата част от новите модели на компанията са сглобени в Калифорния.

И Китай, и Европейският съюз са в полезрението на Tesla, тъй като и двата пазара са длъжни да приемат все по-строги разпоредби за въглеродните емисиите. Очаква се електрическите автомобили да навлязат много по-бързо в тези две географски области, отколкото в Северна Америка.
© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2021 съгласно Общи условия за ползване

X