Бизнес

Uber обяви огромна загуба от таксиметровата си услуга

Владимир Владков

Макар че успя да постигне едно от най-мащабните излизания на фондовата борса, Uber продължава да увеличава бизнеса си, но също така продължава да губи пари с изненадващо големи темпове. Като изключим постигнатото през първото тримесечие на 2018 г. (еднократна печалба от $2,9 милиарда от продажбата /сливането на бизнесите в Югоизточна Азия и Русия), всяко фискално тримесечие на компанията завършва с чиста загуба, като най-новите данни подчертават тази тенденция.

Въпреки че постигна ръст, макар и под очаквания от инвеститорите, на поръчките и на чистите приходи, загубата за Q2 е надхвърлила $5,2 милиарда за трите месеца, завършила на 30 юни. Основната причина за загубата е "$3,9 милиарда за разходите за компенсации, базирани на акциите... във връзка с нашето първоначално публично предлагане IPO", твърдят от компанията.

"Нашата платформена стратегия продължава да постига силни резултати, като пътуванията са скочили с 35 на сто, а "брутните поръчки" са нараснали с 37% в постоянна валута, в сравнение с второто тримесечие на предишната година, заяви Дара Косровшахи, главен изпълнителен директор на Uber. - През юли платформата Uber постигна над 100 милиона активни потребители месечно, което става за първи път, като ние става все по-интегрирана част от ежедневието в градовете по целия свят."

Според него, днес Uber превозва пътници за под 1% от изминатите километри в целия свят. "Само малка част от хората в страните, в които услугата на Uber е налична, са използвали някога нашите услуги. А що се отнася до огромни индустрии като хранително-вкусовата и логистиката, ние едва сме се докоснали до "повърхността им", а бъдещата градска мобилност ще промени за добро градовете ни", добавя той.

Изграждането на тази платформа изисква желание да се предизвикаме общоприетите правила и да се преоткриваме отново. През последното десетилетие нуждите и предпочитанията на нашите клиенти се промениха, ние също се променихме, затова се превърнахме в нещо различно - публична компания", коментира още Дара Косровшахи.

Infographic: Uber''s Loss-Making Ride-Hailing Business | Statista You will find more infographics at Statista

© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2020 съгласно Общи условия за ползване

X