Техавто

Jaguar Land Rover показа демо кола, която реагира на настроението ви

Владимир Владков

Jaguar Land Rover рекламира вградена в автомобила система, която променя температурата, музиката и осветлението в колата, така че да отговаря на настроението на шофьора.

Системата отгатва настроението чрез камера, насочена към лицето на шофьора и биометрични сензори, като настройва отоплението, климатика, мултимедията и осветлението, така че да намали стреса и умората.

"Персонализираните настройки могат да включват промяна на околното осветление, така да осигури "по-спокойни" цветове, ако системата открие, че шофьорът е под голям стрес, да избере подходящ списък с песни, ако забележи признаци на отегчение, да намали температурата в отговор на прозявки или други признаци на умора", обясняват от компанията.

Системата използва изкуствен интелект, за да започне да разбира по-добре настроенията на шофьора при продължително използване, добавят от Jaguar Land Rover. "С времето системата ще научи предпочитанията на шофьора и ще може са прави все по-точни настройки", казват още от производителя.

При видео демонстрацията на технологията система казва неща като: "Забелязах, че се чувствате отегчен, открих подкаст за готвене, който може да ви хареса" и "Сякаш енергийните ви нива спадат, активирам стимули за бодрост".

Подобна система е тествана и с пътници, като камерата е монтирана в облегалката за глава. "Ако системата открие признаци на умора, тя може да намали осветлението, да оцвети прозорците и да повиши температурата в задната част, така че помогне на пътника на задната седалка да заспи", казват от Jaguar Land Rover.

Технологията е продължение на системата "Монитор за състоянието на водача", която вече е налична във всички нови превозни средства на Jaguar и Land Rover. Тя е способна да открие дали водачът започва да се чувства сънлив, главно от позицията на колата на платното, като ще подаде ранно предупреждение за почивка - мигащ символ на чаша кафе.

Подобни функции се предлагат в нови модели и на други производители. По-рано тази година Volvo обяви, че ще пусне в своите превозни средства камери за наблюдение на шофьори, които наблюдават дали водачът не отклонява вниманието си от пътя, анализира и други модели на шофиране. Ако шофьорът "отклони погледа си от пътя или започва да сменя лентите, получава обаждане от отдела на Volvo. Ако шофьорът не реагира, очите му са затворени или ръцете му не са на волана, колата ще "започне процедура по безопасно спиране".

Потенциално поставяне на камери за наблюдение на водачите в бъдещите автомобили на Volvo

© Volvo Cars

Потенциално поставяне на камери за наблюдение на водачите в бъдещите автомобили на Volvo


Новото Audi A8, което се доставя със система за автономно шофиране ниво 3, записва видео за шофьора, за да се увери, че е буден, а ако реши, че се унася, започва да натиска клаксона, а предпазният колан започва да вибрира.

"Докато се насочваме към бъдещите системи за самоуправление, акцентът за нас остава предимно върху водача, както винаги е било", казва д-р Стив Или, главен медински директор в Jaguar Land Rover. "Като прилагаме цялостен подход към отделния водач и внедряваме голяма част от наученото през последните 10-15 години от научните изследвания около личното здраве, можем да гарантираме, че нашите клиенти ще се чувстват комфортно, ангажирани към пътните условие и внимателни при шофирането, независимо какви са сценариите за шофиране, дори при монотонни пътувания по магистралата", добави той.
© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2020 съгласно Общи условия за ползване

X