Техавто

Първата автономна кола за доставки в Европа обиколи Goodwood Festival of Speed

Владимир Владков

При откриването на британското изложение Goodwood Festival of Speed нова компания, наречена Kar-go, направи за първи път публична демонстрация на първата, според нея, кола за автономна доставка на стоки.

Превозното средство Kar-go се стреми да предложи решение на търговците, които искат да осъществят безплатните доставки от Amazon. Според основателя на компанията Уилям Сачити, най-скъпата част от доставянето на стоки до домовете на клиентите е т.нар. "последна миля" (подобно на термина от телекомуникационните услуги).

Автономната кола на Kar-go използва графичните чипове Nvidia Drive PX, за да засече в реално време изображения от автономното шофиране. Тя разполага и с роботизирана ръка, която взема пакета от разпределителния център и го отнася до купувача.

Kar-go използва комбинация от непрекъснато повтарящи се невронни мрежи (CTRNN) с конволюционни невронни мрежи (CNN) и памет тип LSTM, която според Сачити създава високоразвита система от контролери от най-високо ниво. Тя може да "се учи" от миналото, "да възприема" своята среда и да прави необходимите корекции.

За разлика от автономните автомобили, които са проектирани да се движат по всякакъв път, Kar-go ще разполага само с точно определени локални маршрути за шофиране, така че колата ще може да научи нормалните дейности и обекти, които се появяват по маршрутите му.

Подобно на пилотите на военните дронове, когато те се движат в реалния свят, Kar-go ще разполага и с дистанционен оператор човек, който ще се намеси, ако има непредвидени събития. Въпреки това при извънредни ситуации Kar-go ще се забави и ще спре автоматично.

Сачити очаква първата доставка с Kar-go в рамките на 3 месеца, а реални търговски доставки през услугата Kar-go ще се осъществят през 2020 г.

Компанията набра 300 хиляди лири през Crowdcube и събра голям екип от експерти по изкуствен интелект, нае и дизайнер от отбора от F1 McLaren Racing.

Относно потенциалната конкуренция от страна на Amazon и предвижданите доставки с дронове, Сачити каза, че той е убеден, че местните власти и обществото няма да "толерират шума от дроновете"
© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2020 съгласно Общи условия за ползване

X