Техавто

Tesla ще модернизира старите си модели с нов потребителски чип

Иван Гайдаров

Главният изпълнителен директор на Tesla, Илон Мъск, заяви, че компанията "най-вероятно" ще започне модернизирането на по-старите електрически автомобили с нов потребителски чип по-късно тази година - амбициозна задача, която ще включва актуализацията на стотици хиляди модели S, X и 3s. Според негова публикация в Twitter подобренията трябва да започнат в края на четвъртото тримесечие.

За момента други подробности няма, но по-рано Мъск обяви, че модернизацията ще бъде безплатна за собствениците, които са закупили пълната функция за автономно шофиране - софтуерен пакет, който струва 6 хил. долара.

Tesla предлага два различни пакета за помощ на шофьора - Autopilot и Full Self-Driving или FSD. Първият е напреднала система за автономно управление, която предлага комбинация от адаптивен круиз контрол и кормилно управление, като вече е стандартна характеристика на новите автомобили. FSD включва функционалността Summon, както и Navigate on Autopilot - активна система за ориентация на автомобила.

Към днешна дата, превозните средства на Tesla не са напълно автономни. Мъск обаче обеща, че платформите на компанията ще продължат да се подобряват, докато в крайна сметка не достигнат пълната автономност.
За да се постигне тази цел, потребителският чип, представен през април, е абсолютно необходима актуализация на хардуер. От март новите Model X и S са оборудвани с такъв чип. Месец по късно той беше интегриран и в Model 3.

Разработката на подобен потребителски чип беше крайъгълен камък за компанията. Въпреки това, технологията все още е изправена пред значителни предизвикателства, свързани с актуализацията на хиляди превозни средства и непрекъснато развиващия се софтуер.

Tesla започна да произвежда електрически превозни средства с по-стабилен набор от сензори, радари и камери - наречен Hardware 2 - през октомври 2016 г. с презумпцията и обещанието, че разполага с напълно автономна система за управление. Това обещание обаче все още не е изпълнено напълно.
© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2020 съгласно Общи условия за ползване

X