Техавто

Apple патентова подвижна броня за автономни коли

Иван Гайдаров

Apple отдавна лансира идеята за автономни коли с подвижни брони. През 2015 г. компанията дори кандидатства за патент в Патентното ведомство на САЩ. Близо четири години по-късно патентът беше одобрен, но дори компанията да е имала сериозни намерения да въведе тази иновация в свои автомобили, за това време тя промени фокуса си и редуцира значително усилията, вложени в програмата за разработка на автономни превозни средства Project Titan.

Патентът описва подвижна броня с надуваем мехур зад нея. Бронята може да бъде разположена по обичайния начин, а когато въпросният мехур се надуе, тя се измества напред. За прибирането си бронята разчита на пружинен механизъм, като в този режим надуваемият мехур се съхранява в кухо пространство в предницата на превозното средство. Според AppleInsider този дизайн ще предложи уникална естетика, както и някои предимства като възможността бронята да се прибира навътре при паркиране на по-тесни места. Освен това, броня с вградена въздушна възглавница може да осигури допълнителна защита при сблъсък.

За момента новият патент е по-скоро индикатор за насоките, в които е оперирал Project Titan, отколкото обещание за реален продукт. През 2016 г. Apple промени стратегията си и се пренасочи от идеята за изграждане на цяла кола към разработката на технологии за автономно шофиране, а по-рано тази година компанията освободи 190 служители от Project Titan. Все пак компанията продължава да ангажира високопрофилни специалисти в сферата като Андрю Ким, кадър на Tesla и Microsoft, и Дъг Фийлд, бивш инженер в Tesla. Това показва, че първоначалната идея на Project Titan все още не е забравена завинаги.
© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2020 съгласно Общи условия за ползване

X