Техавто

Tesla разработва собствени батерии за електомобили

Иван Гайдаров

Tesla работи върху възможността за разработка на нов тип батерийни клетки в своя лаборатория близо до производствената си база във Флермонт, Калифорния, твърди CNBC, като се позовава на настоящи и бивши служители на компанията, поискали анонимност. Според тях изследователската дейност се фокусира върху "проектирането и прототипирането на оптимизирани литиево-йонни батерии" и системи, които ще позволят на компанията да произвежда батерийни клетки с по-голям обем.

Panasonic спира да инвестира в Tesla Gigafactories

В момента Tesla си партнира с Panasonic, Това партньорство ѝ осигурява батерийните клетки за електромобилите, както и стационарни батерии. Тези отношения обхващат и съвместния соларен парк на двете компании, базиран в Ню Йорк. Наскоро обаче стана ясно, че отношенията между двете компании охладняват.

През септември миналата година изпълнителен директор на Panasonic призна, че скоростта, с която компанията може да доставя батерии се превръща в пречка пред производството на Model 3. През октомври 2018 г. Panasonic съобщи също така, че е загубил 65 милиона долара от направлението, което произвежда акумулаторни клетки за електромобилите на Tesla. През април 2019 г. Nikkei Asian Review съобщи, че Panasonic няма да прави допълнителни инвестиции в Tesla Gigafactory. Придобиването на Maxwell Technologies, компания за производство на автомобилните компоненти и батерии, от страна на Tesla също може да забие клин в отношенията между двете компании.

В момента компанията изгражда фабрика край Шанхай, в която не си партнира ексклузивно с Panasonic за доставката на батерии, а е ясно,ч е някой от големите производители в един момент ще трябва да поеме тази роля. На неотдавнашно събрание на акционерите, изпълнителният директор на Tesla Илон Мъск заяви, че инвеститорите трябва да се грижат за две неща през следващата година - наличност на батерии и напредък в автономните технологии. Дж.Б.Страубел, главен технически директор на компанията, от своя страна коментира, че "сега е по-очевидно, отколкото когато и да било, че ние се нуждаем от широкомащабно решение за производството на акумулаторни клетки".

Най-големият производител на електромобили трябва да представи своите решения в тази посока пред инвеститорите преди края на 2019 г.
© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2019 съгласно Общи условия за ползване

X