Техавто

Германски регулатор уличи Daimler, че използват нелегален софтуер за вредните емисии

Иван Гайдаров

През уикенда германският автомобилен регулатор съобщи на Daimler, че ще трябва да изтегли 42 000 дизелови автомобила Mercedes-Benz, след като е открил незаконен софтуер в автомобилите, който би намалил ефективността на системата за контрол на емисиите.

В отговор, в неделя вечерта от Daimler обявиха, че е ще е необходимо да заплатят еднократна глоба от стотици милиони евро срещу предстоящите си за тримесечието печалби, за да се справят с новите обвинения, но категорично отхвърлят обвинението, че въпросният софтуер е незаконен. Според Wall Street Journal Daimler планира официално да се противопостави на тези твърдения.

Обвинението срещу германския автомобилен производител е подобно на това, повдигнато срещу Volkswagen Group през 2015 г. Американската агенция за опазване на околната среда обвини VW Group, че включва нелегален софтуер в дизеловите си превозни средства, за да си гарантира, че двигателите им ще отговорят на съществуващите в САЩ ограничения за вредните емисии. В крайна сметка, VW Group накрая похарчи десетки милиарди долари за плащане на глоби и обратно изкупуване на превозни средства в САЩ и ЕС.

В случая, въпросните превозни средства от марката Mercedes-Benz се продават само в ЕС. Според източник на WSJ проблемът е свързан с термостата за охлаждащата течност в автомобилите, който предпазва частите на двигателя, а съответният софтуер се намира на превозни средства, произведени между 2012 и 2015 г.

От Daimler заявяват, че са уведомил правителствения регулатор за съществуването на този софтуер миналата година.

Иначе през юни 2018 г. на Daimler беше наредено да проведе друго, по-голямо изтегляне на дизелови превозни средства в Европа отново заради софтуерен проблем. Освен това Daimler, BMW и Volkswagen Group са били разследвани от Комисията на Европейския съюз за предполагаем заговор за затрудняване на технологиите, следящи вредните емисии.
© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2020 съгласно Общи условия за ползване

X