Сървъри

HPE изпрати нов мощен компютър на Международната космическа станция

Владимир Владков

Компютър на HPE е изпратен в Космоса миналата седмица, като той ще стане част от оборудването на Международната космическа станция (МКС). Там той ще изпълнява изчисления, базирани на изкуствен интелект. Хардуерът е изграден с помощта на конвергентното периферно (Edge) устройство Edgeline EL4000 на HPE и сървъра HP ProLiant DL360 Gen110, като това е първата стъпка към пилотирана мисия до Марс.

Компютърът Spaceborne Computer-2 е изстрелян в орбита с мисията NG-15 на 20 февруари и ще може да бъде използван на станцията 2 до 3 години. Създаден на базата на концепцията на HPE, първият Spaceborne Computer бе изстрелян в Космоса през 2017 г. и неговата мисия на МКС бе една година. Целта на НАСА бе да тества дали ценово и масово достъпни сървъри, използвани на Земята, могат да издържат изстрелване в Космоса и да работят на МКС.

Резултатите от пилотния проект бяха добри и НАСА поиска от HPE да изгради по-голяма машина, която заема двойно по-голямо място в комуникационния шкаф. В сравнение със своя предшественик, Spaceborne Computer-2 ще предлага два пъти повече изчислителна скорост със специално изградени периферни изчислителни възможности, осигурени от системата HPE Edgeline Converged Edge и сървъра HPE ProLiant, за да събира данни от редица устройства, включително сателити и камери, както и да ги обработва в реално време.

Машината е снабдена и с графични чипове за поддръжка на приложения, които обработват изображения като снимки на полярните ледени шапки на Земята или медицински рентгенови изображения. HPE добавя, че графичната обработка ще поддържа специфични проекти, използвайки изкуствен интелект и машинно обучение.

HPE изпрати нов мощен компютър на Международната космическа станция

© HPE


Основният софтуер на Spaceborne Computer-2 е стандартна ОС с отворен код Red Hat Enterprise Linux 7.8 и пакетът със софтуерни приложения и библиотеки на НАСА Nasa TRek 5.2.2 (Telescience Resource Kit), които се използват за наблюдение и контрол на различни активи в Космоса или на повърхността. МКС разполага и с 3D принтери, чрез които астронавтите могат да отпечатат нови инструменти и части за повредено оборудване. HPE смята че Spaceborne Computer-2 може да бъде използван за проверка на отпечатани части и дали те отговорят на спецификациите във файла.

Spaceborne Computer-2 се различава от първата версия и по това, че е проектиран за работа в Космоса, което означава, че астронавтите на МКС могат да работят като оператори на центрове за данни и да заменят повредени компоненти. HPE предоставя и резервни части като вентилатори и захранвания за Spaceborne Computer-2, но резервирането на системата означава, че частите не трябва да се сменят незабавно. Вместо това всички хардуерни корекции са насрочени като част от рутинни задачи по поддръжка, изпълнявани от астронавтите на Международната космическа станция.

Системата може да намали консумацията на енергия от 600W до 300W, в зависимост от изискванията за мощност на МКС. Чрез сътрудничество с Microsoft Azure Space, изследователите от цял свят могат също да провеждат експерименти със Spaceborne Computer-2, който преразпределя обработката към облака Azure за работни натоварвания, изискващи интензивни изчисления.

"Най-важната полза от предоставянето на надеждни изчисления в Космоса със Spaceborne Computer-2 е осигуряването на прозрения в реално време, заяви Марк Фернандес, архитект на решения в HPE и главен изследовател на Spaceborne Computer-2. - Космическите изследователи вече могат да трансформират начина, по който провеждат изследвания въз основа на лесно достъпни данни и да подобрят вземането на решения." Той добавя, че развитието на "самодостатъчни" изчисления е необходима стъпка за астронавтите да станат "самодостатъчни" в Космоса.

Латентността на мрежата на МКС е между 700 и 900 милисекунди, а пропусквателната способност е около 2Mbps, което се равнява на мрежовите скорости, достъпни през 90-те години с комутируемите модеми. "Искаме да се възползваме от ценната пропусквателна способност, затова се фокусираме върху кодирането и компресирането на съобщенията напред и назад", каза Фернандес. Графичните и централни процесори на Spaceborne Computer-2 се използват за компресиране на комуникациите. Състоянието на системата например се актуализира на всеки шест секунди и тази актуализация се кодира, за да се побере в един IP пакет, който преминава по-лесно.
© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2021 съгласно Общи условия за ползване

X