Сървъри

Ampere готви дебют на 128-ядрен сървърен процесор с ARM архитектура

Александър Главчев

Ampere Computing, основана от бивши мениджъри на Intel с подкрепата на Oracle, обяви, че е завършила разработката на нов сървърен процесор Altra Max, предназначен за центрове за обработка на данни.

Чипът разполага със 128 ядра и е базиран на ARM архитектура. Оборудван е 64KB кеш от първо ниво за инструкции и данни, 1МВ от второ и 32MB от трето за всяко от ядрата. Тактовата им честота е 3GHz.

Разработчиците са уверени, че сървърните ARM чипове са по-перспективни от традиционно използваните x86 такива. Сред предимствата им се изтъква намаленото потребление на енергия, което позволява да се увеличи плътността на изчислителното оборудване, както и по-ниското топлоотделяне.

В момента в серията Altra влизат 12 процесора с между 32 и 80 ядра, работещи на честоти между 1,7 и 3,3GHz и топлинна мощност (TDP) от 45 до 250 вата. Новият модел се очаква да се появи на пазара през последното тримесечие на 2020г., а разгръщането на масовото му производство предстои през 2021-ва.

Според Ampere чипът е предназначен за едри оператори на облачни системи. В момента процесори на компанията се тестват от Microsoft. Споменатата Oracle пък също е не само инвеститор в компанията, но и нейн клиент.

През 2022г. Ampere планира да пусне на пазара ново поколение продукти. Ескпериментална серия на тези процесори е произведена от Taiwan Semiconductor Manufacturing Co (TSMC) по нов 5-нанометров процес. През 2024г. компанията ще пусне свой нов завод в САЩ и както според Ampere, на теория нищо не пречи в него да се произвеждат и нейна продукция.
© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2021 съгласно Общи условия за ползване

X