Софтуер

Пазарът на смартфони достига шестгодишен връх в края на 2021

Иван Гайдаров

Изследователската компания IDC очаква доставките на смартфони да отбележат шестгодишен връх в края на 2021 г., като достигнат 1,38 милиарда единици. Сегментът дължи това позитивно развитие на потребителското търсене на 5G устройства, които постепенно намаляват цената си.

От IDC прогнозират 7,7% годишен ръст на доставките - най-високото ниво на годишен растеж от 2015 г. Тази тенденция се очаква да продължи и през 2022 г. с ръст от 3,8% - 1,43 милиарда единици. Според изследователите доставките на 5G модели ще се увеличат с близо 130% през 2021 г., като почти всички региони извън Китай ще постигнат трицифрен растеж.

Райън Рейт, вицепрезидент на програмата за проследяване на пазара на мобилни устройства на IDC, си обяснява силния тласък по отношение на доставките на 5G модели с падането на техните цени, като коментира, че засиленото търсене също се дължи на повишената достъпност.

По-голямото търсене на 4G модели от нисък и среден клас на развиващите се пазари също се посочва като двигател на пазара на смартфони през 2021 година.

IDC добавя, че не очаква той да бъде повлиян от глобалния недостиг на чипове, както други индустрии, включително автомобилната, персоналните компютри и различните категории потребителски технологии.

"Пазарът на смартфони влиза в конкуренция за потребителските разходи със съседни пазари като тези на персонални компютри, таблети, телевизори и интелигентни домашни устройства, но това за момента не го забавя по пътя му към пълно възстановяване", добавя Рейт.
© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2021 съгласно Общи условия за ползване

X