Софтуер

Пазарът на софтуер за хиперавтоматизация ще достигне $600 млрд. през 2022 г.

Александър Главчев

Глобалният пазар на технологии, осигуряващи хиперавтоматизация, ще достигнат 596,6 млрд. до 2022 г., прогнозира Gartner. За 2020 г. той се оценява на 481,6 млрд. долара, а през настоящата година се очаква да достигне 532,4 млрд. долара.

"От незадължителна функция хипер-автоматизацията се превърна в условие за оцеляване", обяснява Фабрицио Бискоти, вицепрезидент в Gartner. "Организациите търсят повече инструменти за ИТ и автоматизация на бизнеса, тъй като са принудени да ускорят плановете за дигитална трансформация в ерата след COVID-19, когато цифровите технологии излязоха на преден план."

Хиперавтоматизацията е подход, който позволява на организациите бързо да идентифицират, валидират и автоматизират възможно най-много процеси, като използват роботизиране на процеси (RPA), платформи за приложения с минимален код (LCAP), изкуствен интелект и виртуални асистенти.
Инструментите RPA и LCAP са независими от процесите. Следователно те могат да се прилагат в различни организации и случаи на бизнес и ИТ употреба. Процентният ръст на пазара се очаква да бъде двуцифрен до 2022 г. Софтуерът, предназначен за решаване на по-специфични задачи, като SCM, ERP и CRM системите, също ще допринесат за общото развитие.

Gartner прогнозира, че до 2024 г. стремежът към хиперавтоматизация ще доведе до това организациите да приемат най-малко три от двадесетте вида софтуерни продукти, не зависещи от конкретните процеси.

Организациите преминават от набор от слабо свързани технологии за автоматизация към стратегия с много взаимосвързаности, обяснява Кейти Торнбом, вицепрезидент на Gartner. В отговор на това доставчиците разработват интегрирани предложения, които комбинират BPA, RPA и LCAP в един пакет.

Най-бързо разрастващата се категория софтуер за хиперавтоматизация включва инструменти за отразяване на бизнес активности, автоматизиране и управление на съдържание, персонализиране на множество системи и налагане на сложни правила в сложна ИТ среда.

Технологиите за автоматизация на съдържанието, т.т. инструменти за проверка на цифрови подписи, системи за оптично разпознаване на символи, приемане на документи, системи за естествена реч и обработка на естествен език, са много търсени. Организациите се нуждаят от такива инструменти за автоматизиране на процесите по цифровизация и структурирането на данни и съдържание - например за автоматизиране на процеса по цифровизиране и сортиране на хартиени записи.

Gartner очаква организациите да намалят оперативните разходи с 30% до 2024 г., като комбинират технологии за хиперавтоматизация с преструктурирането на оперативни процеси.

Преминаването към хиперавтоматизация се очаква да бъде ключов фактор, който ще позволи на предприятията да постигнат оперативно превъзходство и следователно да намаляват разходите си в дигиталния свят.

© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2021 съгласно Общи условия за ползване

X