Уеб Приложения

Бургаската StivaSoft продаде своя стартъп PHPJabbers на естонската OnlineOnly

Владимир Владков

Българската софтуерна компания StivaSoft е продала 80% от стартъп бранда си PHPjabbers на естонската дигитална компания OnlineOnly, съобщиха от бургаския разработчик. Оттам не посочват точната сума, но инвестицията е "седемцифрена сума в щатски долари". StivaSoft си запазва 20% от PHPjabbers, като според условията на сделката, финализирана през април, оперативната и развойна дейност остава ангажимент на българския екип.

PHPJabbers разработва уеб приложения, като е сред лидерите в специфичната ниша на PHP скриптове. Основните потребители на стартъпа са студия за уеб дизайн, дигитални агенции, както и разработчици на свободна практика, които интегрират продуктите на PHPJabbers.com в уебсайтовете си. За 15 години PHPJabbers развива 75 приложения и има повече от 40 000 клиенти от над 190 държави.

"PHPJabbers започна като семеен стъртъп, който се разви успешно благодарение най-вече на екипа - с по-голямата част от него сме заедно вече над 10 години. За да разраснем бранда, потърсихме не просто купувач, а стратегически партньор, който е силен в дигиталния маркетинг и продажбите, но оценява експертизата на местния екип. Открихме точния инвеститор в лицето на OnlineOnly. Благодарение на неговата подкрепа вече можем да се съсредоточим основно върху втория си ключов проект - решението за електронна търговия за малък и среден бизнес VEVS", коментира Веселин Стоилов, главен изпълнителен директор на StivaSoft.

Веселин Стоилов, главен изпълнителен директор на StivaSoft, създател и на стартъпа PHPJabbers,

Веселин Стоилов, главен изпълнителен директор на StivaSoft, създател и на стартъпа PHPJabbers,


Инвеститорът OnlineOnly е специализиран в онлайн маркетинг услуги. За 2020 г. отчита приходи от над 8 милиона евро. "Придобихме PHPJabbers, за да диверсифицираме дейността си с устойчива продуктова компания, която има огромен потенциал за развитие. Взехме решението заради хората и взаимодействието с тях - този екип има доказан успех при развиване и разрастване на бизнеса за 10 г. Бяхме впечатлени от изграденото от StivaSoft и знаехме, че с нашата експертиза в дизайна, маркетинга и SEO, в съчетание с предприемчивостта на компанията и сериозните й знания в областта на разработката на продукти, ще можем да издигнем бизнеса на следващото ниво", коментира Мик Лийнър, главен изпълнителен директор на OnlineOnly.

Веселин Стоилов е интернет предприемач и уеб специалист, който основава StivaSoft през 2009 г. в Бургас, малко след като е създал стартъпа PHPJabbers заедно със свои приятели. StivaSoft се специализира в разработването на различни уеб приложения. Компанията има екип от 15 професионалисти, а годишните приходи за 2020 г. са около 1.2 милиона лева.

През 2016 г. StivaSoft пуска платформата за създаване на сайтове за е-търговия VEVS, ориентирана към малки и средни предприятия. Според компанията, платформата вече е напълно завършена и има 1000 клиента извън България.

У нас StivaSoft е позната със системата за прием в детски градини, внедрена от Община Бургас, както и с платформата за кандидатстване в 1-ви клас. Разработени още през 2012 г., двете системи успешно и безпроблемно се използват от общинската администрация и учебните заведения, допълват от компанията.

StivaSoft е сред учредителите и на ИКТ Клъстер Бургас, eдин от бързоразвиващите се технологични клъстери, който представлява интересите на над 40 компании от технологичния сектор в Бургас и Югоизточна България.

На снимката: Веселин Стоилов, главен изпълнителен директор на StivaSoft.
© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2021 съгласно Общи условия за ползване

X