Софтуер

IDC: Пазарът на блокчейн технологии ще достигне $19 млрд. през 2024

Александър Главчев

Тази година почти 6,6 млрд. долара ще бъдат изразходвани за закупуване на стоки и услуги, свързани с блокчейн технологии в световен мащаб, което е един и половина пъти повече от 2020 г. През следващите години пазарът ще расте средно с 48% годишно и ще достигне до почти 19 млрд. долара до 2024 г.

Корпорации, финансови институции и дори държавни агенции проявяват реален интерес към криптовалути, цифрови активи, децентрализирани финансови системи и т.нар. стабилни крптовалути (stablecoin - криптовалута, пръвързана, към обикновена валута или физически ресурс) твърдят анализаторите от IDC.

Основната област на приложението на блокчейн в момента и през следващите години ще бъде свързано с проследяването и управлението на международни плащания и компенсации. Втората по големина област е потвърждаването на произхода и автентичността на стоки, когато те се движат през веригите за създаване на стойност. Съответно почти 30% от покупките на блокчейн технологии идват от банки и повече от 20% от непрекъснатите и дискретни производствени индустрии.

Сегментът на информационните технологии и бизнес услугите заема повече от две трети от пазара на блокчейн технологии. Извън този сегмент най-големият разход е софтуерът за изграждане на блокчейн платформи.


© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2021 съгласно Общи условия за ползване

X