Софтуер

Gartner предвижда почти 20% ръст при решенията за сътрудничество

Мария Динкова

Макар че се очаква някои служители да се върнат в офисите тази година, много ще продължат да работят отдалечено или да изберат хибриден модел. Това на свой ред ще доведе до значителен ръст на пазара на решения за сътрудничество, пише ITProPortal.

Това показва нов доклад на анализаторската компания Gartner, която очакват пазарът да достигне 4,5 млрд. долара тази година - увеличение от 17,1% спрямо 2020.

В изследването се уточнява, че не става дума само за настоящите инструменти за комуникация и сътрудничество, които ще привлекат повече потребители. Социалният софтуер също ще стане вградена възможност в други приложения и платформи.

До 2025 според Gartner приблизително две трети (65%) от софтуерните доставчици на фирмени приложения ще включват някаква форма на социален софтуер и функционалности за сътрудничество в своите продукти.

"Доставчиците на пакети с бизнес приложения като ERP и CRM софтуер и преди са предлага базови функционалности за социализация и сътрудничество. Но сега те са изправени пред завишени очаквания за безпроблемно включване на нерутинни задачи като разговори", отбелязва Крейг Рот от Gartner.

"Партньорствата между софтуерните доставчици ще станат още по-важни, след като за добрата интеграция между различните функции на приложенията е необходимо близко сътрудничество", допълва Рот.

Според експерта инструментите за сътрудничество са преминали от "добре е да ги имаш" в абсолютна необходимост само за няколко седмици в началото на пандемията. Covid-19 доведе до бързо увеличаване на използването на тези платформи, като Zoom достигна ръст от 1 788% между 17 февруари и 20 декември миналата година.
© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2021 съгласно Общи условия за ползване

X