Софтуер

След Google Chrome и Microsoft ще обновява Edge на четири седмици

Александър Главчев

Microsoft ще синхронизира графика на обновяване на своя интернет браузър Edge с този на Google Chrome. Пускането на нови версии ще бъде ускорено до веднъж на четири седмици.

"Като сътрудници на проекта Chromium, очакваме с нетърпение новия 4-седмичен ритъм на основния цикъл на пускане на нови версии, който Google обяви, за да помогнем за предоставянето тази иновация на нашите клиенти", пише екипът на Edge в публикация в блога на Microsoft.

Наскоро Google обяви, че ще ускори темпото публикуване на нови версии на своя браузър, като по този начин изравни графика си с този на Firefox на Mozilla. Промяната няма да се случи веднага, а ще влезе в сила през есента, когато интервалът между версии 94 и 95 ще падне до четири седмици. В момента той варира между шест и осем седмици.

След Google Chrome и Microsoft ще обновява Edge на четири седмици

Chrome 94 ще бъде пусната на 21 септември, с следващата версия 95 ще види бял свят на 19 октомври. Microsoft ще се придържа към същия график. "Очаква се тази промяна в циклите на издаване да започне с Edge 94", допълват от компанията, прилагайки обновен календар на изданията.

В момента Microsoft пуска версии на Edge два дни след аналогичните ъпдейти на Chrome. Google издава актуализациите си във вторник, а Microsoft - в четвъртък. Затова вероятната дата на пускане на Edge 94 е септември 23, а на Edge 95 - 21 октомври.

Въпреки че енджинът Chromium се използва от многобройни браузъри, като Brave и Opera например, както и Edge - Google е тази, която определя развитието на проекта. Компанията не само стартира Chromium, но и инженерите ѝ продължават да доминират в разработката му.

Според плановете на Microsoft ще предлага по-рядко актуализирано издание на Edge, насочено към комерсиални клиенти. Това издание ще се надгражда на всеки осем седмици, но междувременно на всеки две седмици клиентите ще получават ъпдейти на сигурността.

© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2021 съгласно Общи условия за ползване

X