Операционни Системи

Microsoft ще пусне нова операционна система през март 2021 г.

Александър Главчев

"Нов Windows" ще пусне Microsoft в рамките на настоящия месец, съобщава Softpedia. Според портала по всяка вероятност става дума за операционната система Windows 10X.

От там цитират инсайдъра Walking Cat, като дебютът на Windows 10X се счита за най-вероятен, тъй като дебютът на платформата вече бе отлаган многократно. Възможно е обаче и да става дума за обявяване на актуализация за стандартната Windows 10 с обновен дизайн - Sun Valley. Премиерата ѝ е планирана за 2021 година.

Ако въпросният "нов Windows" наистина се окаже Windows 10X, то това няма да е софтуерът, за който Microsoft говори за пръв път през октомври 2019 г. По това време се предполагаше, че тази платформа ще бъде предназначена за устройства с два екрана, сензорен и обикновен. Компанията дори заговори за такова устройство - Surface Neo, в който клавиатурата е заменена със сензорен екран.

Такова устройство обаче така и не бе пуснато в продажба, като в момента всички препратки към него на официалния сайт на компания са премахнати. Т.е. Windows 10X може да се окаже операционна система за лаптоп в класически формат - с хардуерна клавиатура и един дисплей.

Към момента се смята, че задаващата се операционна система представлява олекотен вариант на Windows 10, насочен предимно към мобилни устройства от базово ниво. Очаква се тя да да поддържа ARM процесори, каквато в Windows 10, все още не е напълно внедрена.

С такова позициониране Windows 10X ще се конкурира не с Windows 10 или macOS, а с Chrome OS - операционната система на Google за лаптопи и неттопи, фокусирана предимно върху образователния сектор. Последната, поради липсата на множество популярни програми, е непригодна за пълноценно използване у дома или в офиса.

По данни на StatCounter от края на януари 2021 г. дялът на Chrome OS на световния десктоп пазар е 2,01%.

Според Softpedia Windows 10X няма да се разпространява отделно, за разлика от обикновения Windows 10, а ще идва само в комплект с лаптоп или настолен компютър. Очаква се софтуерът да позволява бързо "събуждане" и "заспиване", подобно други устройтсва с ARM чипове.

По данни на Windows Latest споменатото обновяване за Windows 10, наречено Sun Valley също се очаква в скоро време - през април или май. Интересно е да се отбележи, че преди плановете на компанията бяха разработката на новата версия да приключи през лятото, а дебютът а се случи през есента на 2021 г.

© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2021 съгласно Общи условия за ползване

X