Кариера

Близо 200 ученици ще се включат в онлайн хакатона на ТУЕС тази година

Владимир Владков

Седмото издание на ученическия хакатон Hack TUES, организиран от учениците в столичното Технологично училище "Електронни системи" (ТУЕС) към Технически университет - София тази година ще се проведе изцяло онлайн.

В състезанието по програмиране ще участват близо 200 ученици, а за успешната дистанционна работа на младите програмисти ще помагат десетки ментори - професионалисти от различни ИТ компании, както и доброволци, завършили училището.

Учениците от организационния екип на хакатона са подготвили и серия от онлайн семинари за съучениците си. В тях те ще представят теми като изкуствен интелект, разработване на игри, вградени микрокомпютърни системи, работа с Git и GitHub, както и презентационни умения. "Тези подготвителни срещи започнаха още в средата на февруари", обясняват от ТУЕС.

В хакатона ще вземат участие 193 ученици в 45 отбори. Темата, по която те ще работят, ще бъде обявена при откриването на 11 март, от 18:00 ч. в YouTube канала на ТУЕС. Веднага след откриването участниците те ще се срещнат онлайн с експерти по темата на хакатона. Така ще се запознаят със спецификите и основните предизвикателства в конкретния сектор, ще имат възможност да отговорят на определени обществени нужди чрез своите високотехнологични проекти. "По този начин да бъде даден шанс след състезанието най-добрите проекти да получат подкрепа за пълното им реализиране и прилагане в практиката", твърдят организаторите.

Учениците ще имат на разположение два дни, за да изготвят своите софтуерни и хардуерни проекти (12 и 13 март). На 14 март 2021 г. (неделя) ще се проведат полуфиналите и финалите на състезанието. В края на деня ще бъдат обявени победителите. Финалът и награждаването също ще бъдат излъчени на живо в YouTube канала на ТУЕС от 20:00 ч. Отборите, класирали се на първо, второ и трето място, ще спечелят съответно награди в размер на 1000 лв., 750 лв. и 500 лв., които ще бъдат дадени под формата на стипендии. За всички други отбори ще има награди, предоставени от спонсорите на хакатона. През 2021 г. хакатонът е подкрепен от Chaos Group, Experian България, SAP, TelebidPro, VMware Bulgaria, А1 България, Nemetschek Bulgaria, Strypes, Astea Solutions, Bosch.IO, CPD Ltd., DevriX, Dopamine и Paysafe.

Близо 200 ученици ще се включат в онлайн хакатона на ТУЕС тази година

Хакатонът в ТУЕС е първият и единствен по рода си в България, организиран от ученици за ученици. Началото е дадено през 2015 г. като инициатива на ученици от ТУЕС. Сред отличените проекти в Hack TUES през миналите години са автоматизирана система за доставка на пратки с дронове, радио на 60 години, което използва нови технологии, браузър разширение за Chrome, коeто следи дали съдържание, което човек чете не е пропаганда, съвременен водомер с дисплей, отчитащ моментното и месечното потребление на водата, проект за виртуално изобразяване на високотехнологичен дом, вградено устройство с камера и изкуствен интелект в помощ на незрящите хора, платформа за решаване на геометрични задачи, система за проследяване на автентичността на продукти в търговската мрежа, приложение за резюмиране на текст, използващо невронни мрежи и 2D симулация на генетичен алгоритъм.

Днес Hack TUES е една от емблематичните трибуни за изява на учениците - както като участници в състезанието, така и като доброволци и организатори на мащабната проява. "Седмият хакатон в ТУЕС е доказателство, че ентусиазмът на учениците не познава граници. Дори и в онлайн формат състезанието запазва високите изисквания към участниците и е с изключително добра организация, благодарение на ученическия организационен екип. Благодарим на бизнеса и на всички доброволци, които отново подкрепят това знаково събитие. Очакваме отново в края на състезанието да видим изключително находчиви проекти, изпълнени на високо технологично ниво", заяви доц. д-р инж. Стела Стефанова, директор на Технологично училище "Електронни системи" към Технически университет - София.
© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2021 съгласно Общи условия за ползване

X