Софтуер

Един от 10 потребители все още използва Windows 7

Мария Динкова

Приблизително един от всеки 10 потребители все още използва Windows 7, операционна система, чиято поддръжка приключи точно преди година, пише ITProPortal. Това показват данните на нов доклад от Which?, базиран на проучване, което е проведено сред 1,043 души.

Според доклада повечето потребители не желаят да преминават към по-нови версии на операционната система, тъй като не искат да плащат за ъпгрейд (30%). Друга значителна част от запитаните (22%) смятат, че Windows 7 е по-лесен за използване в сравнение с Windows 8, 8.1 или 10. Същевременно други отбелязват, че Windows 10 не работи за техните устройства.

Продължаващата популярността на Windows 7 представлява проблем, тъй като на 14 януари 2020 приключи нейната поддръжка. Това означава, че Microsoft вече няма да пуска важни актуализации по отношение на сигурността и следователно, ако бъде открита уязвимост, има реална опасност потребителите да пострадат.

На практика тези, които изберат да не обновят своята операционна система рускуват да бъдат хакнати и тяхната информация да бъде открадната. Все пак има възможност да се получат ъпдейти за сигурност от Microsoft за открити уязвимости, разбира се при допълнително заплащане. Експертите обаче не препоръчват това, тъй като в крайна сметка разходите могат бързо да се увеличат и няма никакви гаранции, че операционната система ще остане сигурна.
© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2021 съгласно Общи условия за ползване

X