Софтуер

Tiobe нарече Python език на годината, побеждавайки C++

Александър Главчев

За четвърти път Python спечели титлата за програмен език на годината на компанията Tiobe, отчитайки най-голям прираст в популярността си през 2020-та.

Резултатът на Python в индекса за популярност на Tiobe е нараснал с 2,01 процентни пункта през миналата година. Резултатът за втория език в класацията, C ++, се е увеличил с 1,99 процентни пункта. От компанията подчертават, че лесният за научаване Python се е превърнал в предпочитан в области като машинното обучение и науката за данни и се използва също за уеб разработки, бекенд програмиране, мобилни приложения и вградени системи.

Като цяло, Python продължава да е третият най-популярен език за програмиране след C и Java през януари 2021 г. Tiobe класира езиците по брой свързани запитвания в популярните търсачки. Python изпревари Java, за да заеме второ място в индекса за ноември, но се върна на трето през декември.

Java беше език номер едно в индекса за дълго време, докато не загуби тази позиция от C миналия май. Тогава Tiobe предположи, че пандемията от COVID-19 предизвиква скок в развитието на медицински изделия, традиционно свързани със C. С рейтинг от 11,96% този месец, Java е загубил близо 5 процентни пункта от януари 2020 г.

Другите езици, които увеличиха рейтинга си през 2020 г., са C (+1,66 процентни пункта), Groovy (+1,23) и R (+ 1,1). Десетте най-големи индекса на Tiobe за януари 2021 г. включват:

Tiobe нарече Python език на годината, побеждавайки C++

Междувременно, алтернативния индекс Pypl Popularity of Programming Language, който показва колко често се търсят в Google учебници за даден език, Топ 10 за януари е както следва:

Tiobe нарече Python език на годината, побеждавайки C++

© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2021 съгласно Общи условия за ползване

X