Софтуер

Adobe пенсионира Flash Player от януари

Александър Главчев

Тази седмица Adobe Systems пусна последния ъпдейт за Flash Player и предупреди потребите, че приложението ще престане да работи на 12 януари.

"Днес отбелязваме окончателното планирано издание на Flash Player за всички региони извън континентален Китай, пишат от компанията в бележките към актуализацията. Adobe вече няма да поддържа Flash Player след 31 декември 2020 г. и ще блокира изпълнението на съдържание във Flash Player от 12 януари 2021 г."

Финалът на Flash Player идва след 24 години история, някога това бе повсеместен помощен инструмент, който подхрани трансформацията на интернет от текстови в мултимедиен източник. Той обаче не е неочакван.

В средата на 2017 г. Adobe обяви, че ще спре поддръжката и разпространението на Flash до края на 2020 г. В компанията твърдят, че това предизвикано от еволюцията и узряването на отворени стандарти като HTML5, WebGL и WebAssembly и, че те "предоставят много от възможностите и функционалностите, в които плъгинът бе пионер" и по този начин са "жизнеспособна алтернатива за съдържанието в мрежата".

Нещо, което Adobe не споменава, са сериозните проблеми със сигурността и безкрайните цикли за коригиране на уязвимости, които често бяха най-лошият тип - т.нар. "нулев ден". Това принуди много производители на съдържание, бивши софтуерни партньори и потребители започнат да се отказват от софтуера много преди официалния му залез.

Големите разработчици на уеб браузъри, Apple, Google, Microsoft и Mozilla, подкрепиха съобщението на Adobe от юли 2017 г. със собствени пътни карти за края на Flash Player. Тъй като по-голямата част от съдържанието на Flash е създадено за уебсайтове и се изпълнява в уеб браузъри, плановете на тези четири компании има огромна тежест.


Google Chrome

"Flash Player ще бъде отбелязан като остарял и ще бъде блокиран за зареждане" в Chrome от януари, съобщава Google в пътната карта на Chromium.

Проектът Chromium, ръководен от Google, който създава технологиите, които са в основата не само на Chrome, но и ма Edge на Microsoft, ще премахне изцяло поддръжката на Flash през януари с пускането на версия 88 на Chrome, която се очаква на 19 януари. Вече няма да е възможно активира Flash Player дори с корпоративни правила в Chrome 88+.


Edge и Internet Explorer

Тъй като Microsoft Edge сега разчита на Chromium, а Internet Explorer (IE) се поддържа за осигуряване на работата по-стари бизнес приложения, плановете компанията са по-сложни.

Но опише стъпките, които ще предприеме, Microsoft възнамерява да стигне до корена на проблема и да изчисти Flash от Windows. (Това е нещо, което Adobe не прави автоматично, въпреки че го препоръчва на потребителите си с цел "помогнат за защитата на своята система".)

За да видите изчерпателните планове на Microsoft, включително опциите за бизнеси и как Flash ще бъде премахнат от Windows, потребителите трябва да разгледат тази страница.

Microsoft планира да предложи опционална актуализация за деинсталиране на Flash чрез Windows Update и Windows Server Update Services (WSUS) в началото на 2021 г. чиито статус по-късно ще бъде променен на препоръчителен.

Ъпдейтът е поставен в каталога на Windows Update в края на октомври и може да бъде изтеглен ръчно и внедрен незабавно от потребители и ИТ администратори. Списъкът съдържа варианти за всички поддържани в момента версии на Windows.

През лятото на 2021 г., Microsoft ще премахне останалите следи за поддръжка на Flash от оригиналната версия на Edge и IE от 2015 г. "Всички приложни приложно-програмни интерфейси (API), групови политики и потребителски интерфейси, които конкретно управляват поведението на Adobe Flash Player, ще бъдат премахнати от Microsoft Edge (старата версия) и Internet Explorer 11 чрез най-новата актуализация на Windows 10", съобщават от компанията. В същото време актуализацията за премахване на Adobe Flash Player ще бъде вградена в кумулативния ъпдейт (Windows 10) или месечния пакет (Windows 8.1), което означава, че Flash ще бъде изтрит автоматично.


Firefox

Mozilla е предприела праволинеен подход към премахването на Flash. Firefox 84, който според календара на изданията ще излезе на 15 декември, ще бъде "окончателната версия с поддръжка на Flash", заявяват от Mozilla.

Firefox 85, който ще бъде пуснат на 26 януари 2021 г., ще се доставя без поддръжка на Flash.


Safari

В Safari 14, опресняването за 2020 г., което дойде през ноември заедно macOS 11 (известна още като "Big Sur"), и се предлага в края на септември като актуализация за потребители, работещи с по-ранните версии на Catalina и Mojave, няма никаква възможност за стартиране на Flash съдържание.

Не е изненада, че Apple беше първият голям разработчик на браузъри, който се отказа от поддръжка на Flash. В края на краищата Apple и Flash от доста време имат напрегнати отношения: iOS винаги е била операционна система без Flash, а macOS спря да идва с инсталиран плъгин от Adobe преди повече от десетилетие.


Информация за компании

Adobe публикува страница с допълнителна информация, предназначена за предприятия, използващи Flash. Сред тази информация може да бъде опткрито: как да подтисне появата подканяния за премахване на софтуера, как да се продължи използването на Flash (най-вероятно в периметъра на компанията) и къде да се обръщат за поддръжка на Flash от трети страни през 2021 г.

(Този PDF, озаглавен "Adobe Flash Player 32.0 Administration Guide", ще е много полезен за корпоративните администратори, натоварени с първия и втория пример от по-горе.)

Третият пример, за поддръжка на Flash от трети страни вероятно е най-интересният. Adobe си партнира с Harman, най-известна с аудио оборудването Harman Kardon и JBL, за да осигури поддръжка за Flash след неговото пенсиониране.

На уебсайта на компанията пише: "Harman ще предлага поддръжка и актуализации на защитата на Adobe Flash Player и може да предоставя решения до края на 2023 г. и след това". Там е достъпен формуляр за контакт, за повече информация.

Източник

© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2021 съгласно Общи условия за ползване

X