Софтуер

Обявен за незаконен софтуер за сваляне на видеа от YouTube се завърна в GitHub

Александър Главчев

Онлайн услугата за съхранение и съвместна разработка на софтуерни проекти GitHub възстанови хранилището на YouTube-dl. Той бе премахнат от нея в края на октомври след жалби от страна на притежатели на интелектуални права. Сега проектът е "възроден" с минимални промени, които не се отразяват на функционалността на софтуера, и вече не нарушава правилата на платформата.

В края на миналия месец оригиналният YouTube-dl и 17 негови разклонения (т.нар. fork-ове) бяха премахнат от платформата. Ситуацията получи мащабен резонанс тъй като проектът е един от най-популярните не само сред разработчиците на софтуер за теглене на клипове от интернет, но и като цяло в GitHub.

Премахването на хранилищата беше поискано от Асоциацията на звукозаписната индустрия на Америка (RIAA), според която YouTube-dl е проектиран да заобикаля алгоритмите за защита на съдържанието, внедрени в поточни услуги като YouTube. От там считат още, че проектът се използва за разпространение на аудиозаписи и видеоклипове без разрешението на собствениците на интелктуални права.

RIAA също така са искали затваряне и на официалния уебсайт на проекта - youtube-dl.org. От там са свързали с хостинга на ресурса, германската компания Uberspace, но адвокатите ѝ са отхвърлили искането. Посочва се, че самият сайт не нарушава закони, тъй като на него няма никакъв софтуер, а само връзки към GitHub.

В искането за премахване на YouTube-dl от RIAA поясняват, че инструкциите на инструмента включват примери за изтегляне на защитени с авторски права музикални произведения. Разработчиците на приложението са се съгласили да редактират всички спорни точки в текстовите файлове.

В резултат от инструкциите са премахнати примерите примери за изтегляне на песни, чиито авторски права принадлежат на RIAA. Също така в раздела за често задавани въпроси се е появила забележка, че това приложение не трябва да се използва за работа със съдържание, защитено с авторски права, без получаване на разрешение.

Останалата част от YouTube-dl е на практика същата като преди. Разработчиците дори са публикували нова версия, която по време на блокирането на GitHub бе качена в друго подобно голямо хранилище - GitLab.

Обявен за незаконен софтуер за сваляне на видеа от YouTube се завърна в GitHub

Премахването на YouTube-dl от GitHub, която от 2018 г. е собственост на Microsoft, предизвика вълна от възмущение сред потребители и разработчици. Някои от тях започнаха да разпространяват кода на инструмента на сайтове на трети страни, както и под формата на обикновени архиви, така и с по-оригинални методи. Ентусиасти дори превърнаха целия проект в няколко PNG изображения (на картинката горе), които бяха качени включително в Twitter. За конвертиране на изображенията в архив с изходния код на YouTube-dl е необходимо да се изпълнят серия от команди в конзолата под която и да е дистрибуция на Linux или в Windows Subsystem for Linux (WSL - Linux подсистема, вградена в Windows 10).

Интересно е да се отбележи, че самата Microsoft се се противопостави на притежателите на авторски права. Нат Фридман, ръководител на GitHub, който пое услугата, след като тя бе придобита софтуерния, заяви, че също не е много щастлив от случващото се. От самата платформа пък възнамеряват да създадат "Фонд за защита на разработчиците" за 1 млн. долара. Средствата ще бъдат насочени за защита на разработчиците от "неоснователни претенции", свързани с нарушения на раздел 1201 DMCA (Digital Millennium Copyright Act, закон за авторското право цифровата епоха, приет през 1998 г. в САЩ). Също така GitHub ще разшири екипа си от адвокати и технически специалисти, които ще прегледат всички изисквания за премахване на съдържание, свързани с 1201 DMCA.

Паралелно с това платформата вече няма да позволява на потребителите да публикуват отново блокирано съдържание, както се случи с кода на YouTube-dl. GitHub публикува промени в правилата си и сега подобни стъпки могат бъдат санкционирани включително с пълно блокиране на профили.
© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2021 съгласно Общи условия за ползване

X