Софтуер

Приключи първи кръг на CodeIT

Мария Динкова

Приключи първи кръг на Международния конкурс по програмиране CodeIT, организиран от Мусала Софт, като състезатели от Шумен, Хасково и Варна заеха трите челни места в новия сезон 2020/2021.

Кръгът е от типа "МАРАТОН" и се проведе под патронажа на проф. дфн Анастас Герджиков - ректор на СУ "Св. Климент Охридски", доц. д-р Първан Първанов декан на Факултета по математика и информатика при СУ "Св. Климент Охридски" и д-р Антоан Тонев - директор на Софийска математическа гимназия "Паисий Хилендарски".

Първо място в генералното класиране зае възпитаникът на ПМГ "Атанас Радев", гр Шумен - Румен Михов - сребърен медалист от Romanian Masters in Informatics за 2020г., а участието му в XI Международен есенен турнир по информатика и XIX Национален есенен турнир по информатика в Шумен му носят грамота за отличие. На второ място в генералното класиране се нареди Антон Атанасов от Хасково, а на трето е Александър Губица от Сомбор, Сърбия. В класирането за младежи, за първото място се пребори Веселин Маркович от Варна, а второто място зае Даниел Койнов от Шумен.

Всички таланти в състезателното програмиране с ненулев резултат ще получат тениска с визия на сезона. Специалните награди на първи кръг, осигурени от партньорите на състезанието Cougar и Prestigio, отиват при: Борис Дачев - клавиатура за компютър, Даниел Койнов - мишка за компютър, Вердан Бажич - суитшърт CodeIT. Наградите ще пристигнат бързо и сигурно до притежателите си благодарение на партньорите ни от куриерска фирма Speedy.

Скоро ще бъде обявена дата за провеждането на втори кръг ("Спринт"). Той ще предизвика участниците с пет "бързи" задачи, като целта ще e да достигнат до точен резултат при всяка една от тях и всичко това в рамките само на един ден.

CodeIT няма възрастови ограничения за участниците, но основната група състезатели са ученици и студенти с интереси в сферата на алгоритмите и състезателното програмиране - много от тях медалисти от национални и международни олимпиади. Конкурсът протича ежегодно в 6 предварителни онлайн рунда и финален присъствен кръг в партньорство с компании, неправителствени организации, ИТ асоциации и водещите образователни институции в България.

CodeIT протича в 6 задочни (online) кръга:
• Три кръга "СПРИНТ", всеки от които включва 5 "бързи" задачи. Този вид задачи са обвързани с намиране на точен резултат за всяко едно задание;
• Три кръга "МАРАТОН", всеки от които включва 1 задача. В този тип кръг се търси оптимален за решение на заданието резултат;

През месец юни се провежда финалният присъствен кръг, в който участват дванадесетте най-добри състезатели през сезона.

Различните кръгове се редуват регулярно всеки календарен месец, като началото на състезанието е през октомври. Разнообразието от задачи/кръгове цели да постави участниците в различни ситуации и да им даде възможност да демонстрират пълния диапазон от своите знания и умения по програмиране.
© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2020 съгласно Общи условия за ползване

X