Операционни Системи

Грешка в ъпдейт за смартфони на OnePlus трие потребителски данни

Александър Главчев

Собственици на смартфони OnePlus 8 и OnePlus 8 Pro започнаха да се оплакват от пълно изчезване на информация от техните устройства веднага след актуализацията на операционната система. Оказва се, че проблемът е широко разпространен и не е възможно да възстановите загубените данни, дори ако потребителят се опита да се върнете към по-стара версия на софтуера.

Проблемът се прояви веднага след бета теста на OxygenOS 11. В края на октомври 2020 г. OnePlus разпрати до всички актуализация до версия beta 3, която не трие данни и според много потребители е работила по-бързо и стабилно.

Появилата се след това финалната версия на фърмуера обаче унищожава цялата лична информация в паметта на устройствата.

Разработката на мобилен софтуер в OnePlus преминава през три основни етапа - затворено тестване от разработчици, открит бета тест и пускане на финалната версия. Според сайта GizmoChina собствениците на OnePlus 8 и OnePlus 8 Pro са получили известие за преждевременното пускане на финалната версия на OxygenOS 11 и са го инсталирали, макар че всъщност се е оказало, че това е поредната бета версия, която не би трябвало да е предназначена за публично разпространение.

OnePlus реагира на оплакванията и призна, че проблемът със загубата на данни от смартфоните OnePlus 8 и OnePlus 8 Pro след актуализацията действително съществува. Нейни представители заявиха, че разработчиците работят по отстраняването му, но не посочиха точния момент на пускането на сигурна версия на операционната система.

От там предупреждават потребителите да не инсталират ъпдейта. Ако много искат да разгледат актуализацията, то преди това да се уверят, че става дума за публична бета версия или пълноценна стабилна версия.

Компанията също така препоръчва архивиране на цялата информация в паметта на устройството, преди да бъде инсталирана каквато и да е актуализация. Потребители отбелязваат, че OnePlus е пуснала предупреждението си твърде късно. Грешно маркираната като стабилна сглобка на OxygenOS 11 е на разположение от няколко дни и много собственици на OnePlus 8 и OnePlus 8 Pro вече са пострадали след нейнаъа инсталация.

Подобни ситуации са рядкост, но все пак се случват. Затова често се препоръчва да не се бърза с инсталиране на по-мащабни ъпдейти, особено ако става въпрос за устройства, съдържащи важна информация.

© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2020 съгласно Общи условия за ползване

X