Софтуер

Райфайзенбанк тества AI финтех решение за анализ на база данни в реално време

Иван Гайдаров

Райфайзенбанк (България) ще тества решение за подобряване на клиентското преживяване, базирано на анализ на големи бази данни чрез изкуствен интелект (AI) в реално време. Решението е на финтех компанията Synerise, която спечели предизвикателството Analytics & Loyalty Solutions Track в рамките на глобалната партньорска програма на Райфайзен Банк Интернешънъл (РБИ) Elevator Lab. Наградата в надпреварата, на която дъщерните банки в България и Румъния бяха домакини, е възможност за разработване на доказателство за концепция, обезпечено изцяло от РБИ.

Райфайзенбанк Румъния ще тества решение на местния финтех iFactor. Ако тестовете са успешни, ще се анализира възможността иновациите да се интегрират в групата от финансови институции на РБИ, която оперира на 13 пазара в Централна и Източна Европа.

Двете компании победители спечелиха състезанието в конкуренцията на други шест финтех стартъпа от цял свят, които развиват решения в сферите анализ на бази данни и програми за лоялност за корпоративни клиенти - CredoLab (Сингапур), Beyond Data (България), Insert Coin (Швеция), Paylead (Франция) и румънските Morphl и Symphopay.
Финалът на Elevator Lab 2020 - Analytics & Loyalty Solutions Track се проведе в дигитална среда. Представянето на финтех компаниите бе оценявано от жури, съставено от висшия мениджмънт и експерти на РБИ и дъщерните банки в България и Румъния.

"Програмата Elevator Lab за партньорства с финтех компании от цял свят е едно от средствата ни в процеса на дигитална трансформация на банката. В настоящото издание на инициативата се запознахме с близо осемдесет много интересни проекта за анализ на данни и програми за лоялност. Вярвам, че избрахме най-добрия в лицето на Synerise, с които ще тестваме решението им и се надявам по този начин да можем да предложим още повече лекота и добавена стойност на нашите клиенти от различни сегменти", коментира Недялко Михайлов, член на УС на Райфайзенбанк (България) с ресор Операции и ИТ.

Райфайзенбанк (България) вече активно използва иновативните решения на две компании, открити по време на предишни издания на Elevator Lab: измерване и подобряване на клиентското преживяване на Pisano и платформата на РБИ за дигитална комуникация RaiConnect, зад която стои решение на Moxtra.
© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2020 съгласно Общи условия за ползване

X