Софтуер

7 съвета за използване на жестовото управление в Android

Александър Главчев

През последните години Google внесе значителни промени в навигацията из операционната система Android, започвайки от традиционните три бутона в долната част на екрана, през недовършеното ранно жестово управление, реализиран в Android 9, и до настоящата нова система, представена в Android 10 и доработена в най-новата 11-та версия на платформата.

За много хора преминаването от традиционните три бутона в долната част на екрана към провлачване и задържане на пръсти върху екрана е нещо необичайно... Особено ако става въпрос за челен сблъсък с подобна система, без предварително обяснение, колкото и кратко да е то. По-долу ще намерите кратък набор от съвети и трикове за по-лесно използване на смартфона с помощта на жестове.

(Редно да се отбележи, че в статията се разглежда жестовата навигация, добавена в Android 10 и 11, а не тази от Android 9. Можете да различите двете системи по това, че в по-старата в долната част на екрана се намира продълговат бутон, около който се поява и изчезва допълнителен такъв за стъпка назад. В новата система в долната част на екрана присъства по-дълга и тънка линия, без допълнителни бутони. Ако ползвате смартфон, пуснат в продажба преди Android 11 и получил новата навигация заедно ъпдейта до последната версия на платформата, то вероятно ще трябва да я активирате в настройките. Също така не забравяйте, че различните производители на устройства могат да променят поведението на някои функции в своите версии на операционната система.)


1. Не бъркайте новите жестове с функциите в приложенията

Една от най-често срещаните трудности при първоначалния сблъсък с новата навигация е, че че жестът за връщане с една стъпка назад, чрез провлачване на пръст към средата в от левия или десния край на екрана, се припокрива с подобни жестове, използвани за извикване на менюта в най-различни приложения.

Такива конфликти присъстват дори в програми на самата Google, като например Gmail и Drive. Алгоритъмът за разпознаване на жестовете очевидно трябва да бъде доработван допълнително, но ето два бързи съвета. Ако провлачите с пръст от лявата част на на екрана надясно и надолу под 45 градуса, то ще отворите менюто на приложението, без да активирате функцията за връщане назад, за която трябва да движите пръста си хоризонтално. Можете също така менюто се извиква и чрез едновременно провлачване с два пръста.

7 съвета за използване на жестовото управление в Android

Разбира се, за целта можете просто да използвате бутона с трите линии, намиращ се горния ляв ъгъл в приложенията на Google.


2. Не забравяйте, че жестът за връщане назад работи на две места

Повечето хора по нашите ширини лесно свикват с жеста от дясно наляво за връщане назад в менютата или при сърфиране из интернет. Аналогичното движение от ляво надясно обаче не е стъпка напред, а отново ви връща назад.

Второто на пръв поглед е нелогично, но разработчиците за взели решение за такава реализация, за да можете лесно да използвате въпросния жест независимо с коя ръка държите смартфона, без да се налага да протягате палец до отсрещния край на екрана.


3. Не забравяйте за универсалните жестове на Assistant

Жестовете за извикването на умния ассистент в Android работят навсякъде, независимо дали сте на заглавния екран или ползвате приложение. Подобно на стъпката назад, тък също са налице два варианта - провлачване по диагонал от долния ляв или десен ъгъл на екрана.

Подобно на горния съвет са възможни конфликти с жеста за извикване на страничното меню в множество приложения. В повечето случаи обаче тези менюта са отляво, затова провлачването по диагонал от дясно носи по-малко рискове от грешки.


4. Свикнете с жеста за извикване на списъка с активни приложения

Най-трудният за свикване жест за повечето хора е този за достъп до списъка с активирани приложения. Той се състои от две фази - провлачване от долния край на екрана вертикално нагоре и кратко задържане, без да отлепяте пръста. Проблемът е че, чрез подобно движение, но без задържането, се отваря т.нар. "чекмедже" (App Drawer), в който са изброени всички инсталирани програми.

7 съвета за използване на жестовото управление в Android

За да свикнете с разликата между двете е необходима кратка тренировка. За извикване на списъка с активните приложения, плъзнете с пръст 3-4 см. нагоре и задръжте закратко. Повторете няколко пъти, за да изградите моторна памет. Скоро няма да се замисляте при изпълнението на жеста.


5. Прескачайте между приложения бързо и осъзнато

Новият интерфейс позволява бързо превключване между няколко програми с провлачване на пръст наляво и надясно върху линията в долната част екрана.

Това обаче не винаги е удобно, тъй като не ще знаете кое е "съседното" приложение, ако техният брой е повече от две или освен ако не сте го използвали току-що. Ако провлачите пръст нагоре от линията и завиете наляво или надясно, без да го отлепяте от екрана, то можете да видите кои са съседните програми в списъка с активни такива и да го пуснете на цял екран, без допълнителни стъпки. Ако пък не програмата, която ви трябва, то можете да отворите пълния списък чрез "довършване" на жеста от горния съвет.

7 съвета за използване на жестовото управление в Android


6. Навигирайте бързо из списъка с приложения

В Android обикновено няма нужда да премахвате приложения от менюто с активни такива. Ако искате да навигирате бързо из множество програми, то след отваряне на списъка провлачете с пръст не върху не върху картинките (т.е. приложенията) в средата на екрана, а върху линията долу. Колкото по-рязко движите пръста си, толкова по-бързо ще се движите из списъка.


7. Прескачайте бързо между две последно използвани приложения

Ако например искате да копирате текст от интернет страница, за да го добавите имейл който пишете в момента, можете да прескочите между двете последно използвани приложения с бързи движения вдясно върху линията в долната част на екрана.

7 съвета за използване на жестовото управление в Android

Не забравяйте обаче, че списък с активните приложения се преподрежда всеки път, когато извикате вече заредена програма, като тя се настанява в началото му (т.е. най-вдясно в него). Леко объркващо е, че от Google са предвидили възможност за връщане чрез провлачване с пръст вляво към предишно използвано приложение, но за целта това стане в рамките на няколко секунди, след като сте го скрили от екрана. След това списъкът се преподрежда по описания начин и за да се върнете обратно трябва да провлачите пръст вдясно.
Функцията изисква свикване, но след това може да бъде наистина полезна.
© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2020 съгласно Общи условия за ползване

X