Софтуер

DataArt си партнира с Strucinspect за създаване на решение за строителна инспекция

Александър Главчев

Софтуерният разработчик DataArt обяви партньорство с австрийската компания Strucinspect, което има за цел разработване на цифрова платформа за инспекция в областта на строителната индустрия. Сътрудничеството ще се фокусира в областта на дигиталната инспекцията на мостове с потенциал да се разгърне и в други аспекти на инфраструктурата като тунели, пътища и т.н.

Strucinspect е стартъп на Palfinger, VCE и Angst Group, първата от които производител на подемно-транспортни системи и решения с над 10 хиляди служители по света, включително и в България.

Платформата ще даде възможност традиционната физическа проверка, извършвана от инженери, да бъде реализирана с помощта на изкуствен интелект и високотехнологична обработка на данни. Така ще се спестят време и разходи, инвестирани при досегашните начини за инспектиране на инфраструктурни съоръжения, уверени са разработчиците. Софтуерът ще заложи на съвременни методи за събиране на данни и изчислителна 3D обработка, анализ на изображения чрез изкусвтен интелект за откриване на потенциални нередности.

Качествените изображения ще се правят от дронове или от хора на терен. Тези изображения се качват и анализират с помощта на AI алгоритми, които могат да откриват дефекти с изключително високо ниво на прецизност. След това изображенията се използват за генериране на 3D модел (т. нар. "Digital Twin" или "Цифров близнак"), съдържащ изчерпателна информация за структурата. Следващият етап включва използване на съответните данни като основа за по-нататъшна интеграция в системата за информационно моделиране на сгради (BIM), метод, широко използван в строителната индустрия.

Надеждни и ориентирани към бъдещето аналитични платформи като тази могат да генерират значително по-високо ниво на предвиждания за евентуални неизправности, смятат от DataArt. Използването на цифрови близнаци дава възможност да се създаде добавена стойност по цялата верига от реализацията на даден проект.

Месеците, необходими за инспекция на пътна инфраструктура, свързани с неудобни за хората затваряния, ще бъдат драстично намалени чрез автоматизиран процес, който дава висококачествена и надеждна информация за потенциални структурни дефекти.

Според Силвия Киенбергер, вицепрезидент "Нови бизнеси и технологии" в DataArt, цифровите близнаци могат да намерят място във всеки индустриален сектор - от инженерното производство на самолети до капиталовия бизнес. Това е бързо растящ пазар, оценен на 35,8 милиарда щатски долара при CAGR от 37,8%, допълва тя.

© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2020 съгласно Общи условия за ползване

X