Софтуер

Новият софтуер Bluebeam Revu 20 улеснява съвместната дистанционна работа на строителните специалисти

Владимир Владков

Лесни за използване възможности за съвместна дистанционна работа и комуникация в реално време осигурява на архитекти, инженери, строители и инвеститори новият софтуер Bluebeam Revu 20. Това всъщност е обновена версия на едно от най-популярните софтуерни решения в строителната индустрия с над 1,9 млн. ползватели в 130 държави по света, която у нас се предлага от Немечек България. Решението е едно от най-очакваните на пазара и заради допълнителните улеснения за специалистите от бранша в новите условия на COVID-19 пандемия.

"Работата по строителни проекти често изисква много участници да могат да оперират едновременно с една и съща информация в реално време, без да са на едно и също място. Ситуацията тази година усложни допълнително процеса и директното взаимодействие между хората. Затова сега обновената версия на Bluebeam Revu може да е още по-полезна, като повиши бързината и ефективността и намали риска от грешки и изтичане на информация", обясни Коста Върбанов, продуктов мениджър в "Немечек България", която е официален партньор и дистрибутор на Bluebeam за българския пазар.

Работата с Bluebeam Revu 20 е лесна и интуитивна, като не изисква специални технологични умения. Документите, с които се оперира, са PDF и т.нар. 3D PDF. Те предоставят пълната необходима информация, като могат да се генерират от AutoCAD®, Revit®, SolidWorks®, Navisworks® и други CAD/CAM приложения. "В същото време са леки и достъпни за използване от всички страни в процеса", обяснява Върбанов.

Огромните масиви информация, генерирани при всеки строителен проект, се съхраняват в облачно пространство, благодарение на решението Bluebeam Studio. "Така всички специалисти могат да работят заедно в реално време по документи, които се пазят в една централизирана директория и са леснодостъпни, без да е необходимо да се изпращат файлове по е-поща или да се пренасят на различни носители", допълва специалистът.

Работата в облака е ключова и за сигурността на информацията. Чрез Bluebeam Revu 20 са оптимизирани и подобрени процесите на сформиране на екипи по конкретни задачи в дигиталното пространство. Това позволява прецизиране и контрол върху правата и достъпа на всеки от участниците, което допълнително повишава защитата на данните и информацията. Програмата предлага широк набор от инструменти, с които се работи върху PDF файловете. В Bluebeam Revu 20 той е обогатен, а намирането на най-подходящата функционалност става за секунди чрез новата търсачка.

Потребителите могат да нанасят редакции и коментари в документа под формата на текст, да ограждат и маркират, да добавят CAD символи, печати, да подчертават и др. Всички в екипа могат да проследят направените анотации по файловете и да генерират справки за максимално точна отчетност, да измерват безпроблемно стойности от различни PDF файлове и да експортират информация в Excel таблици.

Bluebeam Revu 20 позволява и по-бързо зареждане и по-лесна работа с тежки документи с много коментари и поредици от редакции. Всички тези подобрения са направени, за да могат потребителите да спазват крайните си срокове въпреки усложнената работна обстановка.

При необходимост работа може да се прехвърли от един компютър на друг със запазване на съществуващите настройки и без загуба на информация. Това се случва при съответния контрол и с проследяване.

"COVID-19 просто форсира процеса на дигитализация и необходимостта от дистанционна ефективна работа между специалистите и екипите в строителната индустрия. Това е тенденция, която съществуваше и в предходните години. Тя вече е факт и в България, което се доказва от стабилното увеличение на ползвателите на Bluebeam Revu у нас, коментира Коста Върбанов. - Това софтуерно решение е изключително полезно и извън контекста на пандемията, като например може значително да улесни включването на български специалисти или компании от бранша в международни проекти.", допълва той.
© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2020 съгласно Общи условия за ползване

X