Операционни Системи

Windows 95 стана на четвърт век

Иван Гайдаров

Точно преди 25 години Microsoft официално пуска Windows 95, операционна система, много по-ориентирана към потребителите и значително по-готова за интернет от своите предшественици. Компанията дори лицензира песента на Rolling Stones - "Start Me Up" - за да акцентира върху последната си иновация тогава - менюто "Старт".

Функции като Internet Explorer се появяват за първи път в разширения пакет Plus!, а Windows 98 продължава революцията в операционните системи, идвайки подготвен за онлайн живота на потребителите и разчитащ на нови канали за включване като USB.

Според много специалисти, в това число и Рико Мариани, бивш инженер в Microsoft, това е най-важната операционна система в историята, въпреки че не е била най-доброто, което компанията е можела да предостави на времето.

Мариани работи върху Microsoft Edge за Windows 10 и Internet Explorer преди това, както и по инициативата на Microsoft от 90-те години - Sidewalk - за градски указатели. Той напуска Microsoft през 2017 г. след близо 30 години в компанията и в момента работи като софтуерен инженер във Facebook, според профила му в LinkedIn.

По думите на Мариани Windows 95 е "груб диамант, който даде на компютърната индустрия точно това, от което се е нуждаеше по онова време, като се имат предвид хардуерните и софтуерни ограничения."
© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2020 съгласно Общи условия за ползване

X