Операционни Системи

Microsoft ще прехвърля принудително потребители към последната версия на Wndows 10

Александър Главчев

Microsoft започна да прехвърля компютри, работещи по стари версии на Windows 10 към по-нови. Обновяването е на практика задължително, като за определяна на версията на платформата на дадената машина от компанията използват изкуствен интелект.

По данни на портала Windows Latest в близко бъдеще ще бъдат прехвърлени обикновените потребители с версии 1809 и 1903 на операционната система. Сроковете за поддръжка на двете версии изтичат в края на настоящата година. Вариантите на платформата за корпоративни потребители и образователни учреждения няма да се ъпдейтват принудително. Техният срок на поддръжка изтича през май 2021 г.

Краят на поддръжката означава, че потребителите на дадената версия няма да получават пачове за сигурност, отстраняващи новооткрити уязвимости, както и нови инструменти за предпазване от атаки.

Потребителите на споменатите стари версии ще бъдат прехвърлени към версия 2004, т.е. към тазгодишния пролетен ъпдейт. Принудителното прехвърляне към по-прясна версия не е нещо ново за компанията. През 2019 г. например потребители на версии 1709 и 1803 на Windows 10 получиха автоматични ъпдейти до версия 1903.

През 2015 г. пък, след появата на първата стабилна версия на Windows 10, потребители съобщаваха за автоматични ъпдейти от Windows 7 и 8 към по-новата операционна система.

Междувременно версия 2004 на Windows 10 съвсем не е най-безпроблемната. Разпространението ѝ стартира официално в края на май и бе съпроводено с редица проблеми свързани с възпроизвеждането на звук и Bluetooth свързаността и др.
© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2020 съгласно Общи условия за ползване

X