Софтуер

Приходите на IBM за Q2 надхвърлят очакванията на анализаторите

Мария Динкова

Акциите на IBM се повишиха с 6%, след като компанията обяви резултатите от второто тримесечие, които се оказват по-добри от очакваното, пише CNBC.

Приходите, които компанията постига са 18,12 млрд. долара, като за сравнение анализаторите са прогнозирали те да бъдат 17,72 млрд. долара.

Доходите на акция са паднали с 31% на годишна база през тримесечието, а приходите са се понижили с 5%. За второ поредно тримесечие се наблюдава намаляване на приходите след началото на падемията.

Нетните приходи на компанията, които са 1,36 млрд. долара, бележат спад от 46%. Въпреки това IBM е подобрила брутните маржове в три от петте си звена. Общия марж на брутната печалба е 48%, което е увеличение спрямо 45,1% през първото тримесечие и 47% за тримесечието преди една година.

"Вероятно е икономическото възстановяване да отнеме по-дълго време и бъде по-продължително, отколкото се надявахме през март", коментира Арвинд Кришна, който замени Джини Ромети като изпълнителен директор през април.

IBM не обнови своите прогнози за годината, а още през април оттегли вече публикуваните очаквания заради пандемията.

От компанията признават, че макар бързо да са се адаптирала към виртуална работа, по време на тримесечието са изпитали трудности при сътрудничеството с по-малките клиенти.

"Много клиенти продължиха да забавят проектите, да отлагат покупки и да предпочитат оперативните разходи пред капиталовите такива", отбелязва Джим Кавано, главен финансов директор на IBM.

Приходите от сегмента на технологичните услуги Global Technology Services на IBM паднаха с почти 8% на годишна база заради влиянието на пандемията в сектори като търговията на дребно, автомобилната индустрия, транспорта и други.

Облачният сегмент на компанията Cloud and Cognitive Software, който включва Red Hat, е донесъл 5,75 млрд. долара приходи. Това е увеличение от 3% и малко над очакваните 5,74 млрд. долара.

Сегментът за бизнес услуги Global Business Services постига приходи от 3,89 млрд. долара, което е понижение от 7% и едва надскача очакваните 3,87 млрд. долара.

"Докато пандемията се засилва, а макроикономическият климат се влошава, клиентите бързо променят своя фокус към оперативна стабилност и запазване на средствата. Това води до забавяния както при съществуващите, така и при новите проекти, особено тези, които не са належащи или са с по-дългосрочна стойност", допълва Кавано.
© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2020 съгласно Общи условия за ползване

X