Операционни Системи

От Windows 10 ще изчезне Контролният панел

Александър Главчев

Скоро Windows може да се лиши от прозореца Контролен панел, съществуващ в операционните системи от тази фамилия от 1985г. Microsoft иска да го замени с меню, наречено Настройки, което за пръв път се появи през 2012г. в Windows 8.

Нови намеци за подобна стъпка изплуваха в във версия 20161 на Windows 10, която е достъпна за бета тестъри.

Контролният панел е интерфейс, даващ възможност за бърз достъп до повечето настройки на компютъра. В него влизат модули като Диспетчер на задачите, настройки на периферни устройства, на звука, захранването и др.

Според сайта Windows Latest отказът от Контролния панел представлява опит от страна на Microsoft да пренасочи окончателно потребителите към приложението Настройки. В момента във версиите на Windows 10 за обикновени потребители Контролният панел вече не е достъпен директно от менюто Старт.

Във споменатата бета версия 20161 иконката на приложението все още е налице, но самото то не присъства в системата. При кликване върху нея се стартира приложението Настройки.

Една от важните особености на Настройки е, че това меню поначало е създадено с оглед на потребителите, ползващи сензорни екрани. Някои потребители обаче се изказват против него поради излишното му опростявне. Когато за пръв път видя бял свят преди осем години, в него липсваше достъп до много от опциите, налични в Контролния панел. С течение на времето обаче нещата се промениха функционалът на новото приложение бе разширен значително.
© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2020 съгласно Общи условия за ползване

X