Софтуер

ЕС стартира антитръстово разследване във връзка с практиките на App Store и Apple Pay

Мария Динкова

Европейската комисия стартира днес две антитръстови разследвания за практиките, прилагани от Apple в App Store и Apple Pay, пише The Verge.

Първото разследване ще провери дали технологичният гигант е нарушил правилата на блока за конкуренцията със своите политики в App Store. В тази връзка Spotify и Rakuten са подали оплаквания по отношение на отстъпките от 30%, които Apple предоставя за абонаменти и продажби на е-книги през App Store.

"Ние трябва да гарантираме, че правилата на Apple не нарушават конкуренцията на пазарите, където компанията се съревновава с други разработчици на приложения, например със своята услуга за стрийминг Apple Music или с Apple Books", коментира еврокомисарят по конкуренцията Маргрете Вестагер. "Затова реших да разгледам отблизо правилата на Apple в App Store, както и тяхното съответствие с европейските регулации за конкуренция".

Spotify отбелязва, че Apple използва своя магазин да задушава иновациите и да ограничава избора на потребителите в полза на своята услуга Apple Music. От своя страна Rakuten подаде подобно оплакване към ЕС по-рано тази година, обвинявайки Apple в неконкурентни практики във връзка с взимането на 30% комисионна за е-книги, продавани през App Store, докато същевременно промотира своята Apple Books услуга.

В допълнение Комисията ще разгледа и работата на Apple Pay, за да оцени дали платежната система на компанията не нарушава правилата за конкуренция на ЕС. Apple предоставя ограничен достъп до NFC функционалността на своите Phone and Apple Watch устройства - ход, с който гарантира, че банките и другите доставчици на финансови услуги не могат да предлагат NFC плащания през своите собствени приложения.

Вестагер обяснява стартирането на разследването с увеличението, наблюдавано при мобилните разплащания в Европа заради пандемията от коронавирус. "Изглежда, че Apple поставя условия за това как Apple Pay трябва да бъде използван в приложенията и уебсайтовете на търговците. Също така компанията запазва функционалността tap and go на iPhone моделите за Apple Pay. Важно е мерките на Apple да не ограничават потребителите по отнишение на използването на нови платежни технологии, включително по-добър избор, качество, иновации и конкурентни цени", допълва еврокомисарят.

Разследването на Apple Pay се случва месеци, след като германските депутати одобриха законодателство, което може да принуди Apple да даде достъп на други компании до NFC чиповете на телефоните. Проектозаконът изненада технологичния гигант, който отбеляза, че подобен ход може да повлия отрицателно върху удобството на потребителите, защитата на данните и сигурността на финансовата информация.
© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2020 съгласно Общи условия за ползване

X