Софтуер

Microsoft ще пусне Windows 10X, но за устройства с един екран

Мария Динкова

Компютрите с два екрана със сигурност ще бъдат реалност, но може би не толкова скоро, колкото от Microsoft са се надявали, пише Engаdget. Компанията първоначално планираше да пусне Windows 10X заедно с новия хардуер - Surface Neo - тази зима. Но според слуховете от миналия месец тази версия на операционна система - създадена специално за телефони, таблети и лаптопи с два екрана - ще бъде отложена за 2021, тъй като едва ли ще бъде възможно този тип устройства да бъдат доставени до есента. Междувременно в блог публикация главният продуктов директор на технологичния гигант заяви, че Microsoft ще подготви 10X за устройства с един екран.

"Windows 10 беше създаден за гъвкавост и тази гъвкавост ни позволява да променим нашия фокус, пренасочвайки операционната система към устройства с един екран, които използват възможностите на облака. Така ще помогнем на нашите клиенти да работят, учат и играят по нови начини. Тези устройства с един екран ще бъдат първите с Windows 10X, които ще доставим на нашите потребители и ще продължим да чакаме точния момент, за да пуснем на пазара устройствата с два екрана", допълва експертът.

Не е ясно обаче какви ще бъдат ползите от Windows 10Х за устройствата с един екран. Тя първоначално имаше за цел да улесни потребителите с два екрана да организират прозорците си, докато същевременно въвежда и допълнителни промени, помагащи за по-добро управление на батерията при мобилните устройства. Имайки предвид всичко това, то може да се заключи, че Windows 10X все пак ще бъде пуснат през 2020, но не по начина първоначално планиран от Microsoft.
© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2020 съгласно Общи условия за ползване

X