Софтуер

Microsoft удължава поддръжката за по-старите версии на Windows 10

Мария Динкова

Microsoft осигурява на ИТ администраторите допълнителни шест месеца поддръжка на някои от по-старите версии на Windows, пише The Verge. Софтуерният гигант работи активно с компаниите, засегнати от пандемията от коронавирус, и удължава сроковете предимно при версиите на Windows 10.

"Като част от глобалната общност ние искаме да дадем своя принос за намаляване на стреса, който нашите клиенти изпитват в момента", се отбелязва в изявлението на компанията.

Microsoft планираше да преустанови поддръжката на Windows 10, весия 1709 (Enterprise, Education, IoT Enterprise) тази седмица, но сега тя се удължава до 13 октомври. Windows 10, версия 1809 (Home, Pro, Pro Education, Pro for Workstations, IoT Core) трябваше да бъде поддържана до 12 май, но сега срокът е 10 ноември.

Windows Server версия 1809, Configuration Manager версия 1810, SharePoint Server 2010, SharePoint Foundation 2010 и Project Server 2010 също ще могат да бъдат ползвани с половин година повече. Освен това от Microsoft сега планират и да променят сроковете за края на поддръжката при Office 2010, Project 2010, Office 2016 за Mac и Office 2013.

Удължените срокове са сериозно облекчение за много ИТ администратори, които подпомагат работата на служителите, работещи от разстояние по време на пандемията. Това означава, че ще продължат да бъдат пускани пачове и ъпдейти за сигурност за тези по-стари версии на Windows и през следващите шест месеца. От технологичния гигант допълват, че те виждат как ситуацията се променя и компанията ще "продължи да слуша своите клиенти".
© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2020 съгласно Общи условия за ползване

X