Софтуер

В САЩ търсят специалисти по COBOL

Александър Главчев

Властите на няколко щата в САЩ започнаха да търсят програмисти, владеещи програмния език COBOL. Причината е увеличеното натоварване на ИТ системите във ведомствата по заетостта заради ситуацията с коронавируса. Много от използваните решения в сферата са десетки години.

Според Робърт Азаро-Анджело, комисар на Министерството на труда и работната сила в щата Ню Джърси, молбите за получаване на помощи заради безработица са нараснали с 1600% за последните няколко седмици. По думите на губернатора на щата, Фил Мърси, за миналата седмица броят такива заявки е над 206 хил. За последните две седмици пък те са над 362 хил.

Според Мърфи обработката на молбите става със значително забавяне. За справяне с проблема е необходима модернизация на софтуера на използваните мейнфрейм системи, но за целта не достигат специалисти по COBOL.

Common Business Oriented Language (COBOL) е един от най-старите програмни езици, чиято първа версия вижда бял свят през 1959 г. В момента той се счита за мъртъв и не се преподава в повечето ВУЗ-ове от десетилетия.

Според сайта Tom's Hardware властите вероятно ще трябва да търсят вече пенсионирани специалисти, които да са съгласни да помогнат на страната безплатно. Работещите професионалисти с такива знания са крайно малко и взимат по 55-85 долара на час. Причина за високите тарифи е, че COBOL е разработван най-вече за бизнес приложения.

По данни от анкета на Computer Business Review от началото на настоящата година, 70% от компании, които поради някаква причина все още използват такъв софтуер, изпитват нужда от модернизация. Не е известно точно колко са тези бизнеси, но според Reuters в момента по целия свят се използват около 220 млрд. реда код, написани на COBOL.

Езикът се използва много финансови организации, на него са написани 43% от софтуерните продукти за банковата сфера. 95% от банкоматите по един или друг начин използват такъв софтуер.
© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2020 съгласно Общи условия за ползване

X