Софтуер

73,6% ръст на мобилните разплащания в Китай през Q4 2019

Computer World

Мобилните разплащания в Китай продължават да нарастват през 2019 г. Преминаването на много потребители към виртуални портфейли е довело до двуцифрен спад на тегленията в брой, показват данни на централната банка на страната.

Броят на мобилните разплащателни трансакции през Q4 е скочил със 73,6% на годишна база и достига до 30,7 милиарда, като стойността се е увеличила с 21,3% - 13,3 трилиона долара, съобщава информационна агенция Xinhua, позовавайки се на данни от Bank of China.

Темповете на растеж за цялата година са сходни, а използването на мобилни плащания е предизвикало спад от 19% при тегленето на пари в брой от банкомати, съобщава Ledger Insights. Закупуването на оборудване за продажби в кеш е паднало с 9,9% през 2019 г.

Онлайн трансакциите за плащания от небанкови институции са нараснали с 4.3% през последното тримесечие на 2019 г., пише още агенция Xinhua.

Доказателство за тази тенденция в Китай е и фактът, че местната компания Xiaomi обяви, че надгражда китайската версия на своето предложение за мобилни плащания Mi Pay и разработва по-широк набор от методи за плащания, разширявайки броя на съвместимите с услугата устройства.

В публикация в официалния си канал в Weibo, компанията заявява, че последната актуализация на Mi Pay ще позволи за първи път плащанията да се извършват и през телефони без NFC функционалност. Бенефициенти на проекта са потребителите на Redmi Note 7, Redmi Note 5 и Redmi 6.

Команията ще продължи да предлага NFC функционалността като стандарт, но плащанията на дребно в новата система на Xiaomi могат да се обработват и чрез QR код. Тази технология става все по-популярна мобилна среда за разплащания в Китай. Доминиращи брандове като Ant Financial и Tencent вече използват QR система за трансфери от Alipay и WeChat Pay.
© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2020 съгласно Общи условия за ползване

X