Софтуер

Google забранява инсталирането на приложения извън Play Store

Computer World

Google започна да блокира инсталирането на приложения за Android, ако те са свалени от друго място освен от онлайн магазина на компанията. Това означава, че потребителите вече не могат да свалят APK файлове от странични ресурси и да ги инсталират, заобикаляйки услугите на компанията.

Според сайта 9to5Google в обозримо бъдеще промените ще засегнат всички потребители на мобилната платформа. Те ще бъдат реализирани чрез функцията Advanced Protection Program (APP), чието внедряване вече е започнало.

От Google обясняват необходимостта от APP с грижата си за сигурността на потребителите. Според компанията Android сама по себе си няма как да проверява приложенията достатъчно надеждно и затова е необходим контрол на по-високо ниво.

За реализирането на подобна забрана се говори от доста време, като последното активизиране по темата стана в края на миналата година. Някои експерти предполагаха, че компанията няма да прибегне до подобна стъпка.
С въвеждането ѝ Android се доближава с една стъпка до конкурентната платформа от Apple - iOS, където също е налице подобно ограничение. Потребителите могат да свалят приложения само от App Store.

Все пак, налице е възможност за "легално" заобикаляне на APP. Свалените от интернет приложения могат да бъдат инсталирани на мобилното устройство чрез компютър и инструмент, наречен Android Debug Bridge. От самата Google потвърждават, че това е възможно. Няма гаранции обаче, че и тази възможност няма да бъде елиминирана в бъдеще.

Редно е да се допълни, че APP няма да пречи на инсталирането на приложения от магазини на партньори като на Google като например Samsung (Galaxy Store) и Huawei (Huawei Mobile Services). Също така влизането в сила на програмата няма да означава премахване на вече инсталирани продукти.
© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2020 съгласно Общи условия за ползване

X