Операционни Системи

В Windows 10 ще се появи възможност за премахване на компоненти

Computer World

Microsoft ще добави в Windows 10 възможност за премахване на нейни компоненти, нещо което в продължение на много години бе невъзможно. В това число спадат и различни приложения, доставяни в пакет с операционната система.

Според сайта Windows Latest функцията ще стане достъпна с излизането на ъпдейта 20H1, чиято предварителна версия е достъпна за участниците в програмата Windows Insider. Не е обявено кога ще приключат тестовете, но по предварителна информация пакетът може да види бял свят през април.

С появата му потребителите ще получат възможност за премахване на програми като WordPad, Paint и Notepad, които често се оказват използвани крайно рядко. В този списък също така попада модулът за управление на факсове, конзолата за управление на печата, т.нар. Steps Recorder (за регистриране на грешки в ОС) и дори Windows PowerShell.

Премахването на приложения ще позволи намаляване на дисковото пространство, заемано от операционната система, което може да бъде полезно за собствениците на преносими компютри и компактни настолни решения, които не предлагат възможност за ъпгрейд.

От Windows Latest подчертават, че премахването на компоненти ще става без необходимост от реинсталиране на Windows 10. Възможно е обаче за целта да е необходим външният носител, от който първоначално е инсталирана ОС.

Сред останалите промени в задаващата се версия на платформата е и възможност за изключва на резервирането на пространство на системния диск, използвано за временни файлове.

Новост в 20H1 ъпдейта ще бъде включването на емулатора Windows Subsystem for Linux 2 за стартиране на бинарни Linux файлове в Windows среда.
© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2020 съгласно Общи условия за ползване

X