Софтуер

Microsoft ще спре да обновява Visual Basic

Александър Главчев

Задава се краят на една легенда. Програмният език Visual Basic повече няма да получава нови функции и няма да бъде обновявания, обяви неговият разработчик Microsoft. Поддържката му ще бъде запазена в .NET 5.0, но по-нататъшната му съдба не е ясна.

От компанията не разкриват причините за взетото решение. Според наблюдатели обаче съдбата на езика не е особена изненада, тъй като разработчиците, започнали с него, сега предпочитат да ползват C#. Всъщност Microsoft още през 2017 г. даде сигнали, че предвижда подобна стъпка.

Въпреки обещанието поддръжката на Visual Basic да бъде съхранена в очаквания по-късно през годината .NET 5.0, компанията обяви, че не може да гарантира бъдещата поддръжка на стари решения. От там съветват разработчиците, ползващи езика, да прехвърлят работата си в .NET Core или .NET 5.0, след пускането му. Паралелно бе обявено, че използващите Visual Basic ще могат и занапред да ползват новите функции на средата за разработка Visual Studio.

Разработката на Visual Basic започва преди 30 години и тогава той носи името Basic Thunder. Първата му версия вижда бял свят през май 1991 г., а през септември 1992-ра Microsoft пуска Visual Basic 1.0 за DOS. При създаването му частично е използвам класическият език BASIC, създаден през 1964 г., от който са наследени стилът и част от синтаксиса.
© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2020 съгласно Общи условия за ползване

X