Софтуер

Microsoft планира антивирусен софтуер за Android и iOS

Мария Динкова

Microsoft скоро ще предложи нова версия на антивирусния софтуер Defender, който ще бъде насочен към телефони и други устройства с Android и iOS, пише CNBC.

Този ход е част от усилията на технологичния гигант да продава своите продукти на потребителите, използващи мобилни устройства на други компании. Въпреки десетилетията опит с операционни програми за компютри, Microsoft не успя да заеме водеща роля на пазара за операционни системи за смартфони и през 2017 беше взето решение да се спре разработката на мобилни функционалности за Windows.

През последните години компанията представи Office пакета си за Android и iOS, а също така придоби популярното мобилно приложение за клавиатура SwiftKey. Освен това миналата година Microsoft си партнира с топ производителя на телефони с Android - Samsung и дори представи свой собствен Android телефон с два екрана.

Apple и Google работят усилено за гарантирането на сигурността в своите магазини за приложения, както и за ограничаването разпространението на малуер. Това обаче не спира Microsoft да се намеси.

"Те са доста сигурни, но доста сигурни не е същото като сигурни. Малуерът стига и до тези платформи", коментира Роб Лефъртс, корпоративен вицепрезидент на Microsoft.

Доста често потребителите могат да се окажат със зловреден софтуер в своите устройства, ако си инсталират приложенията извън Google Play - официалното място за сваляне на приложения за Android.

Освен това през мобилните устройства хората също така могат да станат жертва на фишинг, при който хакерите създават фалшив интерфейс, чрез който могат да получат достъп до потребителските имена и паролите. Defender ще помогне на компаниите да защитят своите служители и да ги направят по-малко уязвими на такива атаки, допълва Лефъртс.

Microsoft вече предлага Intune софтуер, който ИТ администраторите могат да използват да управляват компютрите, смартфоните и таблетите на своите служители. Defender софтуера, който ще бъде наличен за Android и iOS, ще бъде насочен повече към сигурността, отколкото към управлението. Той е създаден, така че да попречи на хората да посещават онлайн сайтове, които Microsoft намира за незащитени.

Windows Defender първоначално беше представен като продукт през 2006 и минлата година компанията промени името на Microsoft Defender. В допълнение през 2019 технологичният гигант въведен и инструмен за анализ на сигурността, наречен Azure Sentinel.
© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2020 съгласно Общи условия за ползване

X