Софтуер

Илън Мъск признава, че AI трябва да бъде по-добре регулиран, дори в Tesla

Мария Динкова

Изпълнителният директор на Tesla Илън Мъск иска изкуственият интелект да бъде по-добре регулиран, дори в собствената му компания, пише The Verge. Той направи изказването във връзка с статия за OpenAI в MIT Technology Review, в която се твърди, че AI организацията на Мъск е променила своята мисия. Започвайки с идеята за безопасна и справедлива разработка и разпространение на изкуствен интелект, компанията се е превърнала в потайна организация, обсебена от имиджа и движена от желанието за постоянно печелене на повече средства, се отбелязва в материала.

"Всички организации, разработващи AI трябва да бъдат регулирани, включително Tesla", коментира предприемачът в Twitter.

Мъск и преди е изразявал своите сериозни притеснение по отношение на негативния потенциал на изкуствения интелект. През 2014 той написа в Twitter, че AI може да е "по-опасен от ядрените оръжия" и заяви по време на симпозиум в Масачузетския технологичен институт, че изкуственият интелект е "най-голямата съществуваща заплаха" и човечеството трябва да бъде изключително внимателно.

"С изкуствения интелект ние призоваваме демон. Във всички тези истории, където има човек в пентаграм и свещена вода, той обикновено е сигурен, че може да контролира демона. Но това никога не се случва", отбелязва още преди 6 години предприемачът.

В тази връзка Мъск също така популяризира идеята за създаването надзорен орган, който да следи развитието на AI за известен период от време. През 2018 той отбелязва - същата година, която се оттегли от OpenAI, за да избегне конфликти по отношение на технологията за машинно обучение, използвана в автономните коли на Tesla - че "ние трябва да имаме правителствен комитет, който започва със знания и информация. "Прекарайте година или две събирайки информация за изкуствения интелект и други технологии, които може да са опасни", съветва изпълнителният директор на Tesla. Комитетът след това може да представи предложения за регулации, които да гарантират безопасното използване на AI, допълва Мъск.

Предприемачът обаче още тогава изразява своите съмнения, че подобна структура наистина ще бъде създадена.
© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2020 съгласно Общи условия за ползване

X