Софтуер

98% спад на Android приложенията, искащи данни за обаждания и съобщения

Мария Динкова

Опитите на Google да отстрани приложенията за Android, които злоупотребяват с разрешенията, изглежда, че има силно осезаем ефект върху Play Store, пише Engadget.

Като част от по-голямата картина за това как технологичният гигант се бори с "лошите приложения", компанията разкрива, че през 2019 се наблюдава 98% спад в броя на приложенията, имащи достъп до данните за обажданията и съобщенията. На практика политиката от октомври 2018 срещу ненужния достъп има положителен ефект. Останалите 2% са приложенията, при които наистина е необходима подобна информация, за да изпълняват основните си функции, коментират от Google.

Според компанията това се дължи също така на "подобрен механизъм за проверки", който е предотвратил 790 хил. приложения, нарушаващи правилата, да достигнат до Play Store. Принос за тенденцията има и политиката от май 2019, която изисква разработчиците винаги да казват дали приложенията са насочени към деца. Изглежда, че зловредният софтуер също е ограничен, с Google Play Protect, блокиращ над 1,9 млрд. случая на малуер.

Като цяло от Google рисуват една доста розова картина за състоянието на приложенията в момента. Все пак и през 2019 малуерът остава проблем за Android. Също така е наистина трудно изцяло да се спрат злоупотребите с разрешенията дори чрез осигурения по-голям контрол от Andorid 10. Въпреки това разработчиците все повече уважават неприкосновеността на потребителите и намаляват количеството данни, което събират.
© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2020 съгласно Общи условия за ползване

X