Софтуер

Gartner: Използването на "умни договори" увелчичава качеството на данните с 50%

Александър Главчев

Ако в дадена компания се внедряват основани на блокчейн технология т.нар. умни договори, то качеството на данните нараства, считат анализаторите от Gartner. До 2023 г. в такива организации ръстът по този показател ще е около 50%. В същото време обаче достъпността до данните ще спадне с около 30 на сто поради вградените в тези системи правила.

Според анализаторите компаниите, които не използват такива технологии ще се окажат в най-лошо положение в сравнение с останалите.

В крайна сметка, претегляйки споменатите две променливи, според Gartner, резултатът ще положителен, особено що се отнася до анализите на информация. Блокчейн осигурява практически пълно доверие в точността на данните. Умните договори не могат да бъдат променяни и при тяхното изпълнение не са необходими посредници, като банки, ескроу-агенти и адвокати, тъй като те се изпълняват автоматично.

Анализаторите препоръчват на компаниите да започнат пилотни проекти в сферата на умните договори - отначало за несложни бизнес процеси, например за публикация на несекретни данни или формиране на прости договори за целите на управлението.
© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2020 съгласно Общи условия за ползване

X