Софтуер

Удължените ъпдейти на Windows 7 ще струват 800 хил. евро на германското правителство

Мария Динкова

Германското правителство ще трябва да плати 800 хил. евро, защото изостава с актуализирането на всичките си устройства с Windows 7, пише The Verge. В тази връзка администрацията в страната разглежда възможността да плати на Microsoft за удължаване поддръжката на Windows 7 за една година на поне 33 хил. машини.

От Microsoft спряха поддръжката на Windows 7 миналата седмица, но милиони компютри все още използват операционната система. Макар че компанията няма да пуска публични ъпдейти за сигурност за остарялата версия, компаниите, които не са мигрирали към Windows 10 навреме, могат да платят за удължени актуализации. Разбира се, подобна услуга излиза скъпо, ако все още разполагате с хиляди машини, които все още работят с Windows 7, какъвто е случаят с германското правителство.

Удължените актуализации за Windows 7 Enterprise, която се използва в повечето големи организации, е приблизително 25 долара за компютър, и се удвоява до 50 долара за устройство през 2021 и 100 долара през 2022. Цените са още по-високи за потребителите Windows 7 Pro, който се използва в по-малките фирми. Те започват от 50 долара за машина и скачат до 100 долара през 2021 и 200 долара през 2022. Все пак тези стойности могат да варират в зависимост от броя на компютрите, които компаниите използват и някои по-големи фирми могат да договорят отстъпки за хиляди машини.

Германското правителство в момента извършва ъпгрейд към Windows 10, но все още не е успяло навреме да обнови всеки компютър. Според вестника Handelsblatt 20 хил. от общо 85 хил. машини в берлинската администрация все още използват Windows 7.

Към момента милиони машини продължават да разчитат на остарялата операционна система, така че вероятно много компании ще трябва да платят сериозни суми, за да защитят своите устройства от вируси, рансъмуери и други киберзаплахи.
© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2020 съгласно Общи условия за ползване

X