Софтуер

Ново партньорство ще позволи на Huawei да се конкурира с Google Maps

Мария Динкова

Huawei сключи партньорство с навигационната компания TomTom, за да създаде алтернатива на Google Maps, пише Cilicon Republic.

След като технологичният гигант беше изключен от лицензираните приложения на Google като Google Maps и Google Play Store миналата година, сега сключва сделка с холандската TomTom, която може би най-много известна със своите сателитни навигационни системи.

Новите Huawei телефони, включително Huawei Mate 30, използват версия на Android с отворен код, без ключови приложения. В тази връзка обаче компанията разработи своя резервна операционна система, наречена HarmonyOS, а с новото партньорство се стреми да създаде конкурент на Apple Maps и Google Maps.

Бъдещето на навигацията за Huawei
Huawei сега ще може да използва картите на TomTom, информацията за трафика и навигационния софтуер, за да разработва приложения за своите смартфони.

През август миналата година се появиха слухове, че Huawei създава свой собствен навигационен софтуер, който включва данни за трафика в реално време и функции с добавена реалност, като се фокусира повече върху разработчиците на приложения, отколкото върху крайните потребители.

Говорителят на холандската компания потвърди, че споразумението е било постигнато преди известно време, но едва сега е обявявено.

През последните години TomTom се пренасочи от производството на устройства и се фокусира върху софтуерните услуги за навигация. Миналата година компанията продаде своя отдел за телематични системи на японската Bridgestone.

Инвестиране в приложения
В допълнение миналата седмица компанията обяви своите планове да предложи подкрепа и финансиране за разработчиците на приложения в Обединеното кралство и Ирландия, ако създават такива за Huawei App Gallery.

Huawei планира да инвестира 20 млн. пауда в тази инициатива, започвайки почти незабавно.

От китайската компания отбелязаха, че тяхната цел да отговорят на търсенето от нарастващия брой потребители, показващи интерес към "нов магазин за приложения, който да им помогне да си върнат контрола над личната информация". Именно и затова от Huawei се стремят да предложат "надеждна и сигурна алтернатива".
© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2020 съгласно Общи условия за ползване

X