Софтуер

Google ще спре поддръжката на приложения за Chrome

Александър Главчев

Google е приела официално решение да спре поддръжката на приложения (Apps) за своя браузър Chrome на всички платформи. Съобщението за това се появи в официалния Chromium Blog, предназначен за разработчици. Компанията ще продължи да инвестира в т.нар. разширения (Extensions) за своя продукт.

"Създаването на надеждна екосистема от разширения е важнo за Chrome и възнамеряваме да осигурим на платформата полезни разширения за персонализиране на преживяването, говори се в изявлението на Google."

Зеаедно със съобщението е публикуван и график за постепеното прекратяване на поддръжката на Chrome Apps. Съгласно него през март Chrome Web Store ще спре да приема нови приложения. Пълното прекратяване на поддръжката пък ще се случи в средата на 2022 г.

Проектът Chrome Apps за браузъра на Google бе стартиран през 2013 г. с идеята, че приложенията за него, използващи HTML5, CSS и JavaScript, ще осигуряват пълноценни възможности, сравними с традиционните приложения. Очакваше се те да помагат за разширяване на потребителските бази на профуктите на други платформи.

По-късно обаче от компанията съобщиха, че прогресът на интернет технологиите е осигурил на браузърите достатъчно възможности за повечето сценарии за тяхното използване. Като най-удачни примери в тази насока бяха посочени Google Earth, Figma и Progressive Web Apps.

Първоначално Google планираше да прекрати поддръжката на Chrome Apps за Windows, macOS и Linux в началото на 2018 г. През декември 2017-та обаче решението бе отложено за неизвестен срок.
© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2020 съгласно Общи условия за ползване

X