Компютърен Хардуер

Китайските държавни структури ще се отказват напълно от западни компютри и софтуер

Александър Главчев

Китайските власти са разработили стратегия за пълен отказ от американски компютри и софтуер в държавните учреждения в полза на техни собствени аналози. Очаква се планът да бъде изпълнен за три години – до края на 2022 г.

По данни на Financial Times плановете на страната ще засегнат на първо място компании като HP, Dell и Microsoft. Последните две бяха предупредени още в средата на годината за възможни контрасанкции в отговор на отношението към Huawei.

Според The Guardian основен кандидат за алтернатива на изброените компании може да бъде избрана китайската Lenovo. В продължение на няколко години тя бе лидер в сегмента на настолните решения и е един от основните играчи на пазара на преносимите компютри.

Струва си да се отбележи обаче, че бизнесът на Lenovo е пряко зависим от САЩ. Развитието ѝ започва от сделката с IBM, която продаде на китайците своето компютърно поделение през 2005 г. През 2014 г. пък Lenovo придоби си нейния бизнес със сървърни решения.

Продукцията на Lenovo официално се счита а китайска и в този смисъл е подходяща за описваната стратегия. В решенията на компанията обаче се използват множество американски компоненти. Тепърва ще става ясно как ще бъде решаван този проблем.

Що се отнася до Microsoft, в Китай засега няма алтернатива на операционната система Windows 10 и пакета Office. Все пак, за замяна може да се използва Linux дистрибуцията Deepin, която се разработка в началото (2004 г.) се водеше от китайски специалисти. Тя все още съществува и се развива, като през есента Huawei пусна компютри именно на нейна база, след като загуби достъп до софтуера на Microsoft.

Стратегията носи условното име "3-5-2", по една цифра за всяка година, която тя обхваща. Според плана през 2020 г. се предполага замяна на 30% от оборудването, а през 2021-ва – още 50 на сто. Останалите 20% се очаква да бъдат заменени през 2022 г. Общо в обхвата на плана влизат между 20 и 30 млн. компютри.

Според Financial Times държавната политика вероятно скоро няма да окаже влияние върху частните компании. На първо място това е свързано с високата цена, която трябва да бъде платена за подобна зямяна, както и с необходимостта от обучения на персонала.
© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2020 съгласно Общи условия за ползване

X